Kinek nem szabad túrót enni?

Laktóz intoleranciában szenvedők

A laktóz a tejcukor, amely minden tejtermékben megtalálható, beleértve a túrót is. Vannak, akik a laktáz enzim hiánya miatt nem tudják normálisan megemészteni. Ebben az esetben a túró elfogyasztása után a következők fordulhatnak elő:

– puffadás;

– hasmenés;

– hányinger;

– görcsök a gyomorban.

Ha ezeket a tüneteket tejtermékek fogyasztása után tapasztalja, érdemes orvoshoz fordulni, vagy kipróbálni a laktózmentes alternatívákat.

Vesebetegségben szenvedők

A túró magas fehérjetartalmú termék. Ez hasznos az egészséges emberek számára, mivel a fehérje szükséges az izomépítéshez és az immunitás fenntartásához. De ha veseproblémái vannak, a túró túlzott fogyasztása veszélyessé válhat.

A vesék felelősek a fehérje bomlástermékek eltávolításáért. Ha károsodással (például veseelégtelenséggel) dolgoznak, a túlzott fehérjeterhelés csak súlyosbíthatja a helyzetet.

Szív- és érrendszeri betegségben szenvedők

A teljes zsírtartalmú sajtok (különösen a magas zsírtartalmú túrók) telített zsírokat tartalmaznak, amelyek növelhetik a „rossz” koleszterin szintjét a vérben. Ez növeli a következő betegségek kialakulásának kockázatát:

– érelmeszesedés;

– magas vérnyomás;

– szívbetegségek.

A magas vérnyomásban, szívkoszorúér-betegségben vagy érelmeszesedésben szenvedőknek érdemes zsírszegény sajtot választani, vagy csökkenteni a fogyasztását.

Köszvényben és ízületi problémákban szenvedők

A köszvény olyan betegség, amelyet a húgysav felhalmozódása okoz a szervezetben, ami ízületi gyulladást és súlyos fájdalmat okoz.

A sajt purinokat tartalmaz, amelyek elősegítik a húgysav képződését. Ha valaki köszvényben szenved, vagy hajlamos rá, a sajt gyakori fogyasztása súlyosbíthatja a tüneteket.

Tejfehérjére allergiás emberek

A kazein a túróban található fő fehérje. Vannak, akik allergiásak rá, ami megnyilvánul:

– bőrkiütések;

– viszketés;

– duzzanat;

– emésztési zavarok;

– súlyos esetekben – anafilaxiás sokk.

Ha allergiás a kazeinre, teljesen ki kell hagynia a tejtermékeket az étrendjéből, és helyettesítenie kell növényi alapú alternatívákkal (például szója- vagy mandulatermékekkel).

Peptikus fekélyben vagy gyomorhurutban szenvedők

Bár a túró könnyen emészthető terméknek számít, gyomorhurut vagy gyomorfekély súlyosbodása során a nyálkahártya irritációját okozhatja.

Hogyan együnk biztonságosan túrót?

Válasszon alacsony zsírtartalmú lehetőségeket. A sajt zsírtartalma nem haladhatja meg az 5%-ot.

Egyen mértékkel. Az optimális adag napi 100-150 g.

Kombinálja a megfelelő termékekkel. Adjon hozzá gyümölcsöt, mézet, diót vagy bogyókat a túróhoz – ettől még egészségesebb lesz.

Kerülje a bolti sajttortákat hozzáadott cukorral és ízesítőkkel. Sok mesterséges összetevőt és transzzsírt tartalmaznak.

Elolvasom a cikket