
Laktóz intoleranciában szenvedők
A laktóz a tejcukor, amely minden tejtermékben megtalálható, beleértve a túrót is. Vannak, akik a laktáz enzim hiánya miatt nem tudják normálisan megemészteni. Ebben az esetben a túró elfogyasztása után a következők fordulhatnak elő:
– puffadás;
– hasmenés;
– hányinger;
– görcsök a gyomorban.
Ha ezeket a tüneteket tejtermékek fogyasztása után tapasztalja, érdemes orvoshoz fordulni, vagy kipróbálni a laktózmentes alternatívákat.
Vesebetegségben szenvedők
A túró magas fehérjetartalmú termék. Ez hasznos az egészséges emberek számára, mivel a fehérje szükséges az izomépítéshez és az immunitás fenntartásához. De ha veseproblémái vannak, a túró túlzott fogyasztása veszélyessé válhat.
A vesék felelősek a fehérje bomlástermékek eltávolításáért. Ha károsodással (például veseelégtelenséggel) dolgoznak, a túlzott fehérjeterhelés csak súlyosbíthatja a helyzetet.
Szív- és érrendszeri betegségben szenvedők
A teljes zsírtartalmú sajtok (különösen a magas zsírtartalmú túrók) telített zsírokat tartalmaznak, amelyek növelhetik a „rossz” koleszterin szintjét a vérben. Ez növeli a következő betegségek kialakulásának kockázatát:
– érelmeszesedés;
– magas vérnyomás;
– szívbetegségek.
A magas vérnyomásban, szívkoszorúér-betegségben vagy érelmeszesedésben szenvedőknek érdemes zsírszegény sajtot választani, vagy csökkenteni a fogyasztását.
Köszvényben és ízületi problémákban szenvedők
A köszvény olyan betegség, amelyet a húgysav felhalmozódása okoz a szervezetben, ami ízületi gyulladást és súlyos fájdalmat okoz.
A sajt purinokat tartalmaz, amelyek elősegítik a húgysav képződését. Ha valaki köszvényben szenved, vagy hajlamos rá, a sajt gyakori fogyasztása súlyosbíthatja a tüneteket.
Tejfehérjére allergiás emberek
A kazein a túróban található fő fehérje. Vannak, akik allergiásak rá, ami megnyilvánul:
– bőrkiütések;
– viszketés;
– duzzanat;
– emésztési zavarok;
– súlyos esetekben – anafilaxiás sokk.
Ha allergiás a kazeinre, teljesen ki kell hagynia a tejtermékeket az étrendjéből, és helyettesítenie kell növényi alapú alternatívákkal (például szója- vagy mandulatermékekkel).
Peptikus fekélyben vagy gyomorhurutban szenvedők
Bár a túró könnyen emészthető terméknek számít, gyomorhurut vagy gyomorfekély súlyosbodása során a nyálkahártya irritációját okozhatja.
Hogyan együnk biztonságosan túrót?
Válasszon alacsony zsírtartalmú lehetőségeket. A sajt zsírtartalma nem haladhatja meg az 5%-ot.
Egyen mértékkel. Az optimális adag napi 100-150 g.
Kombinálja a megfelelő termékekkel. Adjon hozzá gyümölcsöt, mézet, diót vagy bogyókat a túróhoz – ettől még egészségesebb lesz.
Kerülje a bolti sajttortákat hozzáadott cukorral és ízesítőkkel. Sok mesterséges összetevőt és transzzsírt tartalmaznak.