Segíti az emésztést és a véralvadás-szabályozást

Szirtes Györgyi
2025. február 13. csütörtök. 15:15
Frissítve: 2025. február 13. 15:17

Annak ellenére, hogy nagyon alacsony a kalóriatartalma – egy adag mindössze 13 kalóriát tartalmaz –, a szőlőlevél gazdag forrása az alapvető tápanyagoknak.

A levelek gazdag rostforrást biztosítanak, csészénként 1,5 grammot. Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy nagyon kevés kalóriát tartalmaz, a szőlőlevél segít a jóllakottságban is. A szőlőlevelek rosttartalma tömeget ad az ételnek, hogy fizikailag is segítsen megtölteni a gyomrot, és segít lelassítani az emésztést, így a véráramba fokozatosan kerül cukor, ahelyett, hogy a vércukorszint megugrik és összeomlik. A szakemberek szerint egy egy csészényi adag levél a rostbevitel körülbelül hét százalékát biztosítja, ha 1500 kalóriás étrendet követ, vagy öt százalékát, ha 2000 kalóriás étrendet tart.

A szőlőlevél fokozza a vitaminbevitelt, és különösen gazdag forrása a zsírban oldódó A- és K-vitaminnak. Az A-vitamin segíti a sejtek fejlődését, irányítja a nem funkcionális éretlen sejtekből olyan specializált sejtekké való fejlődésüket, amelyek a funkcionális szövetek részévé válnak. A csontok, a bőr, az emésztőrendszer és a látórendszer működése mind az A-vitaminra támaszkodik. A K-vitamin segít a véralvadás szabályozásában. A vitamin egészséges szintje lehetővé teszi, hogy sérülés után vérrögök képződjenek, így a vérrög megakadályozza a vér kiáramlását a sebből, és korlátozza a vérveszteséget.

A szőlőlevél kalciumot és vasat is biztosít, két alapvető ásványi anyagot. A szervezetnek kalciumra van szüksége ahhoz, hogy csontjai és fogai erősek maradjanak, valamint az ideg- és izomműködés is számít az ásványi anyagra. Minden csésze szőlőlevél 51 milligramm kalciumot tartalmaz, ami a szakemberek szerint a napi kalciumszükséglet körülbelül öt százaléka. A szőlőlevélben található vas elősegíti az egészséges keringést – az ásványi anyag segíti a vérnek az oxigén szállítását az egész szervezetben.

Habár hazánkban nem túl elterjedt ez az alapanyag, számtalan receptet találhatunk, amivel nemcsak a mindennapi étkezésünket, de a a szervezetünk egészségét is feldobhatjuk.

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.