
A glutén igazi veszélye az, hogy a benne lévő anyagok nagyon kalóriadúsak. Ilyen a kenyér és más péksütemények, sokféle tészta (vermicelli, spagetti), müzli és instant zabkása.
Abba kellene hagynunk a kenyérfogyasztást?
Az orvos ezt nem javasolná. Igen, a glutént tartalmazó termékek egyáltalán nem diétásak (a gluténmentesek sem – szerk. megjegy.), és ha jó fizikai kondíciót szeretnénk, a pékárukat jobb, ha minimalizáljuk. De ez csak a plusz kalóriákról szól, nem magáról a gluténről. Ha például naponta legfeljebb két szelet kenyeret (főleg teljes kiőrlésű kenyeret) fogyaszt reggelire és ebédre, az jót tesz a szervezetnek.
A glutén egy elég jó minőségű növényi fehérje, amely a gabonafélékben (búza, árpa, rozs stb.) és a zabkásábanis megtalálható. Jó vitamin-, nyomelem- és élelmi rostforrás, és fontos az anyagcserénk szempontjából. Egy 30 éves tanulmány szerint azok, akik elegendő glutént fogyasztanak (napi több mint 12 grammot, azaz körülbelül három szelet kenyeret), 13 százalékkal kisebb eséllyel lesznek cukorbetegek. Ráadásul elgondolkodott már azon, hogy mivel helyettesítik a glutént? Az egyéb helyettesítő alapanyagokból csak több zsír és szénhidrát lesz” – írja az orvos.