Kerülje el ezt a gyümölcsöt, ha gyógyszereket szed

Dr. Xand van Tulleken a BBC Morning Live műsorában beszélt a grapefruit negatív hatásairól. Elmondta, hogy ez a gyümölcs – legyen szó friss gyümölcsről, dzsemről vagy gyümölcsléről – képes megzavarni a szervezetben a gyógyszerek lebontásáért felelős enzimek működését, amivel jelentősen megváltoztathatja a készítmények hatékonyságát.

A probléma különösen azokat érinti, akik sztatinokat (koleszterinszint-csökkentő szereket), vérnyomáscsökkentőket, pszichiátriai gyógyszereket, immunrendszert gyengítő készítményeket (immunoszuppresszánsokat), illetve szívritmust szabályzó tablettákat szednek rendszeresen. Dr. Tulleken úgy fogalmazott, hogy

már fél pohár grapefruitlé is elegendő lehet ahhoz, hogy napokig befolyásolja a gyógyszerek feldolgozását a szervezetben.

Miért veszélyes a grapefruit?

A grapefruit természetes védekezésként olyan kémiai anyagokat állít elő, amelyek az enzimeket gátolhatják abban, hogy lebontsák a gyógyszereket. Emiatt kétféle káros hatás is felléphet:

  • előfordulhat, hogy a szervezet túl sokáig tartja magas szinten a hatóanyag mennyiségét, ami mérgezéshez vagy súlyos mellékhatásokhoz vezethet.
  • Emellett az is megtörténhet, hogy a gyógyszer nem a megfelelő hatóanyaggá alakul át, így toxikus hatás jelentkezik, valamint a terápia is hatástalan lesz.

Nem csak a grapefruit okozhat gondot

A grapefruit mellett Dr. Tulleken a K-vitamin bevitelére is kitért. A leveles zöldségekben, avokádóban vagy tojássárgájában bőséggel megtalálható K-vitamin elengedhetetlen a véralvadáshoz, ám emiatt ronthatja bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek hatékonyságát. Ugyanakkor a szakember kiemelte: nem kell teljesen száműzni a K-vitaminban gazdag ételeket, helyette érdemes egyenletesen elosztani a fogyasztásukat, hogy megakadályozzuk a véralvadásgátlók hatáscsökkenését.

Kérjük ki a kezelőorvos véleményét!

Ha rendszeresen gyógyszereket szedünk, mindenképpen érdemes szakemberrel, kezelőorvossal vagy gyógyszerésszel konzultálni arról, hogy az étrendünkben milyen ételekre és italokra kell odafigyelnünk. Így elkerülhetjük, hogy a bevitt gyógyszerek nem várt módon, akár veszélyes mértékben módosítsák állapotunkat, és biztosíthatjuk, hogy a kezelés valóban a kívánt hatást fejtse ki.

Elolvasom a cikket