Komoly probléma jele lehet a puffadás

Az orvos szerint az emberi bélrendszerben normális esetben 0,2-2,5 liter gáz termelődik naponta.

Életveszélyes puffadásról akkor beszélünk, ha

  • gázképző ételek (káposztafélék, hüvelyesek, szénsavas italok) fogyasztása után jelentkezik;
  • székletürítés után elmúlik, a gáz távozik;
  • nem kíséri erős fájdalom vagy az általános állapot megváltozása;
  • túlhajszoltsággal, stresszel vagy rossz táplálkozással függ össze.

Hogyan kerülhető el?

A gázképződést serkentő ételek közé tartozik szinte minden hüvelyes, a káposzta, az alma (különösen az édes fajták), a hagyma, a fokhagyma és a szénsavas italok (és az ásványvíz). A belekben erjedést okoz a fekete kenyér és az annak alapján készült termékek (kvasz), a sör és a zsineges hús.

Ha tej vagy tejtermékek (túró, kefir, fagylalt) fogyasztása után korgó gyomrot, puffadást, gyakran hasmenést, hányingert, hányást és az emésztési zavar egyéb tüneteit érzi, akkor laktózintoleranciája – tejcukorérzékenysége van.

Az is fontos, hogy ne egyen sietve, menet vagy beszélgetés közben. Szakítson időt, amikor nyugodtan ehet, és alaposan megrághatja az ételt.

Az emésztőrendszer állapotát javító élelmiszerek: uborka, cukkini, sárgarépa, hal, csirke, joghurt, kefir, zeller és banán.

Kóros állapotra utaló tünetek

Néha a puffadás egy súlyos állapot fő tünete lehet. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a következő tüneteket:

  • hirtelen fellépő puffadás, amely több napig nem múlik el;
  • puffadás és éles fájdalom a hasban;
  • puffadás és súlyvesztés alapos ok nélkül;
  • krónikus puffadás és hasmenés/székrekedés;
  • puffadás és vér vagy nyálka a székletben;
  • puffadás és sárga bőrszín.

Ha a puffadást a figyelmeztető jelek valamelyike kíséri, forduljon orvoshoz.

Elolvasom a cikket