
Az orvos szerint az emberi bélrendszerben normális esetben 0,2-2,5 liter gáz termelődik naponta.
Életveszélyes puffadásról akkor beszélünk, ha
- gázképző ételek (káposztafélék, hüvelyesek, szénsavas italok) fogyasztása után jelentkezik;
- székletürítés után elmúlik, a gáz távozik;
- nem kíséri erős fájdalom vagy az általános állapot megváltozása;
- túlhajszoltsággal, stresszel vagy rossz táplálkozással függ össze.
Hogyan kerülhető el?
A gázképződést serkentő ételek közé tartozik szinte minden hüvelyes, a káposzta, az alma (különösen az édes fajták), a hagyma, a fokhagyma és a szénsavas italok (és az ásványvíz). A belekben erjedést okoz a fekete kenyér és az annak alapján készült termékek (kvasz), a sör és a zsineges hús.
Ha tej vagy tejtermékek (túró, kefir, fagylalt) fogyasztása után korgó gyomrot, puffadást, gyakran hasmenést, hányingert, hányást és az emésztési zavar egyéb tüneteit érzi, akkor laktózintoleranciája – tejcukorérzékenysége van.
Az is fontos, hogy ne egyen sietve, menet vagy beszélgetés közben. Szakítson időt, amikor nyugodtan ehet, és alaposan megrághatja az ételt.
Az emésztőrendszer állapotát javító élelmiszerek: uborka, cukkini, sárgarépa, hal, csirke, joghurt, kefir, zeller és banán.
Kóros állapotra utaló tünetek
Néha a puffadás egy súlyos állapot fő tünete lehet. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a következő tüneteket:
- hirtelen fellépő puffadás, amely több napig nem múlik el;
- puffadás és éles fájdalom a hasban;
- puffadás és súlyvesztés alapos ok nélkül;
- krónikus puffadás és hasmenés/székrekedés;
- puffadás és vér vagy nyálka a székletben;
- puffadás és sárga bőrszín.
Ha a puffadást a figyelmeztető jelek valamelyike kíséri, forduljon orvoshoz.