
A középkorban a szegfűszeg az egyik legdrágább fűszer volt, értékét gyakran az arannyal hasonlították össze. Egyedülálló tulajdonságai miatt ma is népszerű az egész világon.
A szegfűszeg összetétele
A szegfűszeg számos biológiailag aktív anyagot tartalmaz, amelyek meghatározzák előnyös tulajdonságait:
- eugenol – a szegfűszeg illóolaj fő összetevője, számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik: fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antimikrobiális.
- szeszkviterpének (α-humulén, β-kariofillén) – szegfűszegvegyületek gyulladásgátló és antioxidáns hatással.
Emellett a szegfűszeg értékes vitamin- és mikroelemforrás.
100 g termék tartalmaz:
- E-vitamint – a napi szükséglet 6%-át;
- K-vitamin – a napi szükséglet 11,8%-a;
- vas – a napi szükséglet több mint 11,8%-a;
- magnézium – a napi szükséglet 6,5%-a.
A szegfűszeg mangántartalomban is vezető szerepet tölt be – 10 g termékben található tartalma több mint 2,5-szeresével haladja meg a napi szükségletet!
A szegfűszeg előnyei
A szegfűszeget régóta használják a népi gyógyászatban, jótékony tulajdonságaik többségének előnyeit tudományos kutatások is megerősítették.
Antimikrobiális hatás
A szegfűszeg az illóolaj eugenol-, olajsav- és lipidtartalma miatt a Staphylococcus aureus, a Salmonella és a Candida nemzetség élesztőszerű gombái ellen hat.
A szegfűszeg ezen antiszeptikus tulajdonságai a fogágybetegségeket okozó kórokozók ellen is hatásosak. Kísérletileg kifejlesztettek egy szegfűszeget tartalmazó szájvizet, amely viszketés-, ínygyulladás- és antibakteriális tulajdonságokat mutatott be.
A népi gyógyászatban a szegfűszegolaj érzéstelenítő hatását a fogfájás ellen is alkalmazzák. Ennek a hatásnak a tudományos magyarázata és bizonyítéka azonban nem elegendő.
Antioxidáns hatás
A szegfűszegben lévő eugenolról kimutatták, hogy csökkenti a szabad gyököket és csökkenti az oxidatív stressz szintjét.
A magas szintű oxidatív stressz kiváltó tényező más betegségek, különösen a rák kialakulásában is.
Megállapítást nyert, hogy a szegfűszeg daganatellenes hatással bír, és biológiailag aktív összetevőinek köszönhetően felhasználható különféle ráktípusok, például méhnyak- és nyelőcsőrák megelőzésére és korrekciójára.
A cukorbetegség állapotának javítása
A szegfűszegrügyek használata csökkentheti a vércukorszintet, így potenciális összetevője lehet a funkcionális élelmiszerek fejlesztésének a II-es típusú cukorbetegség megelőzésében.
Más vizsgálatokban kimutatták, hogy a szegfűszeg csökkenti az inzulinrezisztenciát és növeli az antioxidáns aktivitást cukorbetegségben.
A gyomor-bél traktus (GIT) támogatása
Feljegyezték a szegfűszeg olaj gyomorvédő hatását, amely lehetővé teszi a gyomorfekély megelőzésére és komplex korrekciójára történő alkalmazását.
Ezenkívül a szegfűszegolaj használata csökkenti a májbetegségek kockázatát, és a jövőben a gyógyszerek fejlesztésének fontos összetevőjévé válhat.
A népi gyógyászatban a szegfűszeg hashajtóként való alkalmazása is ismert. Kísérletek kimutatták, hogy a szegfűszeg fokozhatja a bélperisztaltikát, de további kutatásokra van szükség a hatás mögött meghúzódó mechanizmus magyarázatához.
A csontok egészsége
Az eugenol és származékai, valamint a szegfűszeg magas mangántartalma pozitív hatással van a csontsűrűségre és javíthatja a csontritkulást.