
Szerinte az étcsokoládé gazdag flavonoidokban, amelyek erős antioxidánsok. Ugyanakkor fontos, hogy legalább 70%-os kakaótartalmú terméket válasszunk.
„A flavonoidok csökkentik az oxidatív stresszt és a gyulladást a szervezetben. Emellett jótékony hatással vannak az immunrendszerre és az idősek kognitív funkcióira is – javítják a memóriát, megőrzik az intelligenciát, a gyors döntéshozatalt és a koncentrációt” – mutatott rá a szakértő.
„Az étcsokoládé örömet okoz és javítja a hangulatot, mert növeli a szerotonin és az endorfin szintjét a szervezetben. Emellett segít a depresszió megelőzésében”.
A táplálkozási szakértő megjegyezte, hogy a teljes előnyök kihasználásához az időseknek csak napi 1/10 tábla étcsokoládét kell fogyasztaniuk. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy egyeseknél a termék allergiát okozhat, ráadásul inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén ajánlott a cukorpótlóval – például szteviával és szukralózzal – készült finomságot előnyben részesíteni.