Ezeket az ételeket érdemes kerülni kemoterápia alatt

A kemoterápián átesett betegek legtöbbje általában az étvágy elvesztéséről számol be, azonban ez nem változtat a tényen, hogy a szervezet megfelelő működéséhez és támogatásához elengedhetetlen az étkezés. Ez azonban merőben eltér egy kemoterápián áteső beteg esetében, hiszen itt olyan dolgokra is figyelni kell, amely normál esetben egy egészséges szervezet számára nem okozna problémát.

Miután a kemoterápia során a szervezet immunrendszere legyengül, így minden egyes apró baktérium és vírus komoly problémát jelenthet. Épp ezért habár a legtöbb diéta ajánlani szokta a nyers zöldségek foyasztását, azonban miután ezek nem esnek át hőkezelésen, ezért a kemoterápiás betegek számára komoly kockázatot jelentenek.

Szintén kerüledő értelemszerűen a nyers halak és húsok fogyasztása, de még a szárított és füstölt húsok sem érhetnek fel a főzés és sütés általi hőkezeléshez.

A tejtermékek egy részét is kerülni kell, hiszen hasonlóan problémás lehet a nyers tej és az azokból készült ételek fogyasztása. Bizonyos nemes sajtok például hagyományosan pasztőrizálatlan tejből készülnek, ez pedig természetesen kockázatos a beteg számára.

Érdemes tehát kezelőorvosunkkal egyeztetni, hiszen egy ilyen, sérülékeny állapotban még a legártalmatlanabbnak tűnő hiba is súlyos következményekkel járhat.

Elolvasom a cikket