Rendkívüli hatással van a gyerekekre ez a hétköznapi étel

„Egyértelmű bizonyítékunk van arra, hogy a gyermekek halfogyasztása összefügg a legjobb viselkedési fejlődéssel. Határozottan javasoljuk a szülőknek, hogy hetente legalább két adag halat adjanak gyermekeiknek” – mondta dr. Caroline Taylor, a Bristol Egyetem táplálkozástudományi docense, aki szerint a hal mellett a többi tengeri étel is hasznos.

A kutatók azt is megállapították, hogy azok a gyerekek, akik egyáltalán nem esznek halat, hajlamosabbak az önzésre, kevésbé barátságosak és egocentrikus módon viselkednek.

Korábbi kutatások szerint a tengeri ételek gazdag forrásai az omega-3 zsírsavaknak, a szelénnek és a jódnak, vagyis olyan tápanyagoknak, amelyek fontos szerepet játszanak az agyi fejlődésben és a kognitív funkciókban. Ennek eredményeként a szakértők azt kívánták vizsgálni, hogy van-e összefüggés a viselkedés, az IQ és a tengeri ételek fogyasztása között a gyermekeknél.

A vizsgálat során hétéves korban azok a gyermekek, akik nem fogyasztottak halat, 35 százalékkal nagyobb valószínűséggel mutattak átlag alatti viselkedési fejlődést, mint azok, akik hetente legalább 190 gramm halat ettek. Ez az arány kilencéves korra 43 százalékra emelkedett. Az új tanulmány szerint azok a gyermekek, akik nem ettek halat, nagyobb valószínűséggel mutattak „szuboptimális proszociális viselkedést”.

A kutatók a tengeri ételek fogyasztása és az IQ közötti összefüggéseket is vizsgálták, de nem találtak kapcsolatot.

Az NHS szerint az „egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek” hetente legalább két adag halat kell tartalmaznia, beleértve egy adag olajos halat – például lazacot, makrélát vagy szardíniát. Mivel azonban az olajos halak kis mennyiségben olyan szennyező anyagokat tartalmazhatnak, amelyek felhalmozódhatnak a szervezetben, a fiúknak hetente legfeljebb négy adag, a lányoknak pedig legfeljebb két adag olajos halat ajánlott fogyasztaniuk.

Elolvasom a cikket