
A zöldség hasznosságát már az ókori Rómában is nagyra becsülték, és a fiatal hajtásai ennek a csemegének nagyon hasznosak. A leghasznosabb első tavaszi zöldség a spárga. Első termései április közepén vagy május elején jelennek meg – az időjárási viszonyoktól függően. A tanulmányok pedig azt mutatják, hogy ez a zöldség hihetetlenül hasznos a szervezet, különösen – a bélműködés számára – írja a Sports.kz.
A spárga segít a szervezetnek kiöblíteni az összes káros méreganyagot. Természetes probiotikumokat tartalmaz, amelyek pozitív hatással vannak a bélben lévő baktériumokra. Nagyon alacsony kalóriatartalmú termék – 100 gramm termékben csak 20 kcal van.
Tartalmazza a poliszacharid inzulint, amely nagyon fontos a vastagbélben lévő jótékony baktériumok kolóniáinak táplálásához. Emellett antioxidánsokban gazdag, amelyek megvédik az emésztőrendszert a negatív hatásoktól.
Kiknek előnyös a spárga?
Ez a zöldség a szív- és érrendszeri, valamint idegrendszeri problémákkal küzdő embereknek ajánlott, mivel magas a káliumsó tartalma.
A spárgát azoknak ajánlott az étrendjébe illeszteni, akiknek vese- és vérnyomásproblémáik vannak.
Milyen spárgát érdemes választani?
A leghasznosabbak a zárt és kemény csúcsú zöldségek, ezekben van a legtöbb vitamin. A fiatal hajtások hasznosak – nyersen fogyaszthatók.
A spárga főzhető köretként vagy főételként, párolva, grillezve vagy sütőben sütve.