
O’Neil figyelmeztetett, hogy egy csésze zabtej ugyanannyi gyors szénhidrátot tartalmaz, mint négy szelet fehér kenyér, ami sok egy olyan termék esetében, amelyet alacsony szénhidráttartalmúként pozicionálnak. Ugyanakkor, mondta, sok cukrot is tartalmaz – egyes márkák akár 16 grammot is tartalmaznak adagonként, ami négy teáskanálnyi cukornak felel meg.
Mint a táplálkozási szakértő megjegyezte, a feldolgozás során a zabot speciális enzimek segítségével péppé bontják, elveszíti hasznos tulajdonságainak nagy részét, ami miatt a készterméket mesterségesen kell dúsítani. Emellett egyes gyártók a tej krémesebb állagának elérése érdekében növényi olajokat adnak hozzá, amelyek gyorsan romlanak és gyulladást okoznak a szervezetben.
O’Neil emellett felhívta a figyelmet arra, hogy az érzékeny gyomrú emberek számára a zabtej ellenjavallt, mert az összetételében szereplő sűrítőanyagok és stabilizátorok emésztési problémákat okozhatnak.