Forró kávé vagy tea? Rákot okozhat mindkettő

Nagyon sok olyan kávézó van, ahol valóban forrón, sőt, forrásponthoz közeli hőmérsékleten, 93 Celsius-fokon adják ki a kávét. Ez azonban nem csak a leforrázás veszélye miatt kockázatos, hanem különböző betegségek kialakulásához vezethet. Ugyanis ha túlságosan forró italokat, vagy akár levest juttatunk a gyomrunkba, azzal kárt okozhatunk a nyelőcsőben; ez pedig növeli a laphámrák kialakulásának veszélyét, ami a nyelőcső felső részén alakulhat ki.

Julie Thompson, a Guts UK jótékonysági szervezet képviselője a The Guardian-nek elemezte azt a tanulmányt, ami a forró italok fogyasztásának veszélyeire világít rá. A szakember az emésztőrendszer egészsége megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet, ugyanakkor hozzátette, hogy nem csupán a forró italok vezethetnek a nyelőcsőrák kialakulásához, hanem a túlzott alkoholfogyasztás, illetve a dohányzás is ennek ágyazhat meg.

Fontos megjegyezni, hogy ennek a ráknak a kockázata még mindig nagyon alacsony:

„100 ezer emberből átlagosan 5,5 embert diagnosztizálnak a nyelőcsőrák különböző típusaival, tehát még mindig viszonylag ritka” – mondta Thompson.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kevésbé veszélyes, mint bármelyik más ráktípus, de ha ezt is időben diagnosztizálják, kezelhető. Ennek a betegségnek a korai tünete lehet a köhögés, hányás, fulladás, ismeretlen eredetű mellkasi fertőzések, a rekedtes hang, illetve ha az ételek, italok lenyelése fájdalmat okoz.

Ez a tanulmány természetesen nem azért született, hogy mindenkinek elvegye a kedvét a forró tea és kávé fogyasztásától, pusztán oda kell figyelni arra, hogy mennyire forrón fogyasztjuk őket. Érdemes mindig kicsit várni, hogy hűljön, vagy hozzáönteni némi hideg tejet vagy vizet.

Elolvasom a cikket