Kuleba: Az ukránok lapátokkal fognak harcolni, ha elfogynak a nyugati fegyverek

„Az idő fogy, de nem a mi elkötelezettségünk és eltökéltségünk, hogy megvédjük az országunkat. Átkozottul komolyan mondom, hogy még ha el is fogynak a (nyugati országok) fegyverei, mi lapátokkal fogunk harcolni” – mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy a Kijevnek nyújtott támogatások elosztásával kapcsolatos washingtoni nézeteltérések hogyan hatnak az ukrán hadseregre.

Korábban John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora azt mondta, hogy az Egyesült Államok azért állította le a fegyverek és katonai felszerelések szállítását Ukrajnának, mert az ilyen programokra nem állnak rendelkezésre költségvetési források.

Ha több pénzt és fegyvert biztosítanak Ukrajnának, az segít az Egyesült Államoknak és NATO-szövetségeseinek elkerülni a közvetlen konfrontációt Oroszországgal – mondta Kuleba a hétfőn közzétett interjújában.

„Bármekkora is az ára most Ukrajna támogatásának, a világ rendbetételének ára, ha Ukrajna veszít, sokkal, de sokkal magasabb lesz” – tette hozzá.

Washington, az egyes amerikai politikusok által proxyháborúnak nevezett ukrajnai háború legnagyobb támogatója, kifogyott a Kijevnek szánt pénzből, miután a kongresszus által jóváhagyott 113 milliárd dolláros segélycsomagot elégette. Joe Biden elnök legutóbbi finanszírozási kérelme, amely 61,4 milliárd dollár további katonai és pénzügyi támogatást tartalmaz Ukrajnának, a republikánus törvényhozók növekvő ellenállása miatt elakadt. J. D. Vance szenátor és más republikánus kritikusok azzal érveltek, hogy Biden nem rendelkezik stratégiával az ukrajnai győzelemhez, és a támogatások további küldésével csupán a vérontást hosszabbítja meg.

Kuleba azt állította, hogy egy ukrajnai orosz győzelem veszélyes üzenetet küldene az USA más ellenfeleinek. „Ha a Nyugat nem képes megállítani Oroszországot Ukrajnában, akkor kit képes megállítani a világ más részein?” – tette fel a kérdést.

Elolvasom a cikket