A védelmi miniszter elszólta magát, a francia hadiipar profitál az ukrán válságból

A magas rangú tisztviselő elárulta, hogy 2024-re 78 Caesar-tarack legyártását tervezik Ukrajna számára, amely célt szerinte a fegyvergyártó Nexter gyártási folyamatának átszervezése teszi lehetővé.

„A Nexternek 30 hónapba telt egy Caesar ágyú legyártása, most már csak 15 hónapig tart! A dolgozókat erősen mozgósították” – mondta Lecornu.

Kifejtette, hogy a védelmi ipar új munkahelyeket teremt a francia gazdaságban, 2017 óta több tízezer munkahelyet teremtve.

„A hadigazdaság egy lehetőség az iparosaink számára. Minden érdekük megvan ezekben a feszültségekben, mert a felszerelések gyors leszállításának képessége lesz az exportsiker egyik kritériuma” – mondta a miniszter az ukrajnai konfliktusra utalva.

A franciáknak abba kellene hagyniuk az önostorozást, amiért állítólag nem tesznek eleget Ukrajnáért – sürgette Lecornu. Az ezt kijelentő emberekből hiányzik a hazaszeretet – mondta, hozzátéve, hogy Kijev soha nem panaszkodott a Franciaország által nyújtott katonai segítségre.

Miközben az Egyesült Államok és szövetségesei siettek kiüríteni fegyverkészleteiket, hogy segítsenek Ukrajnának az Oroszország elleni harcban, a Nyugat képességét, hogy hosszú távon fenntartsa a készleteket, megkérdőjelezte a gyenge ipari bázisa.

Az uniós tagállamok vállalták, hogy egy éven belül egymillió NATO-szabványos tüzérségi lövedéket szállítanak a kijevi rezsimnek, de várhatóan a márciusi határidőre nem tudják ezt teljesíteni. A lőpor iránti globális kereslet megugrása súlyosbította a helyzetet.

A héten Emmanuel Macron elnök ígéretet tett arra, hogy 40 SCALP cirkálórakétát és több száz bombát küld Kijevnek. Lecornu a Le Parisiennek elmondta, hogy a szállításra az év első felében kerül sor.

Moszkva azt állította, hogy a nyugati szállítmányok csak meghosszabbíthatják a konfliktust, de nem fogják megváltoztatni annak kimenetelét. Tavaly az ország jelentősen felpörgette saját katonai termelését. Szergej Sojgu védelmi miniszter december közepén arról számolt be, hogy a kulcsfontosságú cikkek, például drónok és tüzérségi lövedékek gyártását akár 170-szeresére is növelték az ellenségeskedések kezdete előtti szintekhez képest.

Lecornu ismertette, hogy január végére várhatóan megháromszorozódnak az Ukrajnának szánt havi francia lövedékadományok az előző évhez képest.

A hét elején az orosz hadsereg arról számolt be, hogy azonosított egy olyan helyet Ukrajnában, ahol külföldi harcosok állomásoztak, és precíziós csapást mértek rá. A személyzet nagy része francia zsoldos volt, állította a közlemény; a harcosok közül a becslések szerint több mint 60-an haltak meg.

Elolvasom a cikket