A sörvilág minden titka feltárul a Várkert Bazárban

Volt idő, amikor a sör híg volt, habja alig, és műanyag pohárból ittuk a virsli mellé a majálison, vagy hőguta ellen valamilyen rosszul hangosított koncerten. Mindegy milyen volt, csak hideg legyen.

Aztán belga lett vagy német – jobb esetben cseh –, és az örök különcök számára persze angol, s épp olyan vitákat folytattunk róla, mint a fociról vagy az autókról. Ez a még mindig rendkívül sematikus képünk az emberiség egyik legősibb italáról 2010-es években kezdett el gyorsan változni.

Nagyjából így emlékszik Kóczián László is, az Indoor Sörfesztivál ötletgazdája és főszervezője. A csapatával egy évtizede szervez tematikus rendezvényeket Alsóörsön, Keszthelyen, Balatonföldváron és a Corvin sétányon, de a „fő projektjük” az Indoor, az év első sörfesztiválja, amit idén nyolcadik alkalommal tartanak meg. Eddig csak egyszer maradt ki, a Covid miatt.

A Magyar Hírlap kérdésére ő is megerősítette, korábban a sörről a komló-búza és világos-barna dimenziókban gondolkodtak a legtöbben. Majd megjelentek az egyszerűbb ízesített változatok. Pedig a képlet sokkal bonyolultabb, a fesztiváljaikon ezt is szeretnék bemutatni.

Ha csak a főbb kategóriákat nézzük, vannak a lager sörök, amelyek alacsony hőmérsékleten, hosszabb ideig erjesztve készülnek, így általában könnyű és frissítő karakterrel rendelkeznek. Az ale sörök ezzel szemben magasabb hőmérsékleten és rövidebb idő alatt érnek meg, ami intenzívebb ízeket és karaktereket eredményez.

A stout sörök sötét színűek és erős ízűek. A maláta pörkölése miatt kávés, csokoládés jegyekkel. A porterek hasonlóak, de könnyebbek és inkább „kakaósak” vagy gyümölcsösek. A friss, citrusos búzasörök mellett most kezdenek meghonosodni nálunk a „savanyított sörök”, amelyek különböző savak hozzáadásával vagy spontán erjedéssel készülnek. A savanyúság lehet enyhe vagy markáns, gyümölcsökkel vagy gyógynövényekkel kombinálva.

Kóczián László szerint ez leírva is sok, a valóságban pedig csak a jéghegy csúcsa. Az Indoor Fesztiválon például több nemzet és számos belföldi sörfőzde és -manufaktúra 150-200 féle sörét lehet megkóstolni ingyen, mivel a kóstolás benne van a belépőjegy árában.

A „felhozatal” már csak a bőség miatt is kiegyensúlyozott, mindenki megtalálhatja a kedvenceit, és szabadon kísérletezhet.
– Kezdetben az IPA-k iránt nagyon nagy volt az érdeklődés, aztán visszaerősödtek a lagerek, ami nem meglepő, hiszen azoknak is számtalan alváltozata van. Az utóbbi időben pedig a savanyított söröket keresik sokan – mondta Kóczián László, hangsúlyozva: az Indoor Sörfesztiválon igazi különlegességeket is ki lehet próbálni, mint a hordóban – például konyakos hordóban – érlelet söröket.

Az Indoor Sörfesztiválon megkóstolható 150-200 féle sör között igazi különlegességek is lesznek, például savanyított és hordós sörök

Az Indoor Sörfesztiválon megkóstolható 150-200 féle sör között igazi különlegességek is lesznek, például savanyított és hordós sörök

Fotó: Indoor Sörfesztivál / Kóczián László

Ez is mutatja, hogy a sör kezdi visszaszerezni az őt megillető rangot: ma már komolyan beszélünk sörkultúráról, ami tele van élettel és izgatja az embereket.

Például: milyen ételhez milyen sör, és melyik sörhöz milyen pohár illik? – korábban csak a borral kapcsolatban hangzottak el efféle kérdések. Ma viszont könyvek, cikkek, videók sokasága keresi rájuk a választ. Az Indoor Fesztivál látogatói viszont első kézből kaphatnak információt a rendezvény kiállítóitól és a szakemberektől, akikkel beszélgethetnek, és akik előadást tartanak. Ráadásul egy különleges, balatoni tematikájú, hat fogásos sörvacsorán, úgy mond a gyakorlatban is kipróbálható, hogyan harmonizálnak az ízek, mit ad hozzá egy leveshez, halhoz vagy desszerthez, ha a hozzá illő sörrel kísérjük.

És ha már a kultúra szóba került, érdemes megemlíteni, hogy a sör időről időre művészeket ihlet meg. Hogy mire és hogyan, az a Várkertbazárban kiállított festményekből fog kiderülni. Emellett az Indoor Fesztivál szervezői, szokásukhoz, híven egy bajor sarkot is berendeznek: kockásterítő, bőrnadrág, a háttérben egy kis sramli – ahogy a hagyományok megkövetelik.

A sörök habzó világa tehát rendkívül összetett, a múltja egyidős a civilizációval, és a valószínűleg a jövője is az lesz. Érdemes tehát belekóstolni, elmélyedni benne, és erre kiváló alkalom kezdők és haladók számára egyaránt az Indoor, a tél egyetlen hazai sörfesztiválja.

A sör múltja, jelene és jövője a Várkert Bazárban

A sör múltja, jelene és jövője a Várkert Bazárban

Fotó: Indoor Sörfesztivál / Kóczián László

Elolvasom a cikket