Mi történik a fogamzásgátló abbahagyása után?

A tablettaszedés abbahagyásának mellékhatásait több tényező is befolyásolja. Ilyen például a kórtörténet vagy a meglévő egészségügyi problémák. Változó, hogy ki milyen tüneteket tapasztal.

„Néhány nőnél rendszertelen lehet a menstruáció, akár három hónapig is, másnál pedig azonnal visszaáll a menstruációs ciklus. Egyeseknél az is előfordulhat, hogy változik a menstruáció hossza és a vér mennyisége is” – nyilatkozta dr. Karen Carlson szülész-nőgyógyász.

Jó tudni, hogy a gyógyszer abbahagyása után általában kettő-hat héten belül jelentkezik az első menstruáció, azonban már előtte is teherbe lehet esni.

Vannak, akik hangulatváltozásokat tapasztalnak, a hormonális ingadozások ugyanis befolyásolhatják a kedélyállapotot.

A hormonális változásokkal függ össze az is, hogy a legtöbben pattanásos arcbőrre panaszkodnak a tabletta abbahagyása után.

Kiderült az is, hogy nyugodtabban alhatnak azok a nők, akik nem szednek a hormonális fogamzásgátlót. Egy kutatás ugyanis megállapította, hogy ezeknél a nőknél hosszabb volt a ténylegesen alvással töltött idő.

„Leggyakrabban a libidó csökken a fogamzásgátló tabletták szedése alatt, ezért növekedhet az abbahagyásuk után” – tette hozzá végül Carlson.

Elolvasom a cikket