A nyilvános telefontöltés veszélyei

A repülőtereken, távolságibusz-állomásokon, de most már némely buszjáraton is vannak töltőállomások, sőt néhol olyan kioszkok is, ahol otthagyhatjuk a telefonunkat egy gyors feltöltésre. De sajnos az ismeretlen készülékekben való bizalomban mindig ott rejlik a veszély is. Mindenképpen óvatosan használjuk tehát ezeket, különösen, ha USB porton keresztül kell csatlakoznunk hozzájuk.

Természetesen egy repülő vagy mondjuk egy távolsági busz beépített USB-töltő portját nem egyszerű módosítgatni, de a kihelyezett kioszkok például már tartalmazhatnak rosszindulatú szoftvereket, hiszen sosem lehetünk biztosak abban, hogy azokat milyen cég telepítette, és ha a cég feddhetetlen is, a gépek időszakos karbantartásáért felelős alkalmazott még mindig gondolhatja úgy, hogy egy gyors átalakítással könnyen juthat extrabevételhez.

Volt egyébként már arra is példa a világon, hogy egy bűnöző ingyenes töltőállomást állított fel egy buszpályaudvaron vagy vasútállomáson. Amikor az emberek rádugták a telefonjukat az USB-portra, az persze feltöltötte a telefont, de közben az érzékeny adataikat is lemásolta. Ilyenkor, ha az adott bűnöző elég ideig vár az adatok felhasználásával, a károsultak már el is felejtik a pályaudvari töltőt, így rengeteg felhasználót lehet megfertőzni a lebukás veszélye nélkül.

Az USB-port például a hotel ébresztőóráján praktikus megoldásnak tűnhet, hiszen amíg alszunk, addig a fejünk mellett a telefonunk is felkészülhet az új napra egy kis töltéssel. De sajnos sosem tudhatjuk, hogy ki volt előttünk a szoba lakója, ugyanis nem olyan bonyolult egy ilyen eszközt szétszedni, és egy kis trükkel átszerelni, hogy azután minden vendég összes fontos adatát továbbítsa egy előre megadott tárhelyre, aki csak a telefonját rádugja az USB-töltőre.

Könnyen elkerülhetőek ezek a veszélyek, ha odafigyelünk pár dologra. Az első és legegyszerűbb megoldás, hogy ne engedjünk más készüléket a telefonunk közelébe. Ezt megoldhatjuk például hordozható, külső akkumulátorral. Ezek az úgynevezett PowerBank készülékek otthon feltölthetőek, és több mobilt is képesek feltölteni akár egyszerre is. Ha pedig lemerülnek, veszély nélkül újratölthetjük bármilyen hordozható töltőállomásról, garantáltan csak áramot vesznek majd magukhoz.

Elolvasom a cikket