Magyarország össztűz alatt

A nagyhatalmak megpróbálják az akaratukat rákényszeríteni a kisebb országokra – írja Vukics Ferenc szakértő alapján a mandiner.hu.

Számos kérdést vet fel, hogy mi az üzenete annak, ha nyíltan érkezik támogatás egy ország médiájába és politikájába.

Vukics Ferenc szerint, ki mennyire erős, annak mértékében képes uralni a környezetét.

Az amerikai nemzetbiztonsági stratégia a következőképpen épül fel: először érkezik egy diplomáciai elrettentés – például néhány embert kitiltanak az USÁ-ból az adott ország vezetői közül – , majd folyamatosan haladnak tovább. A katonai „kártya” akkor kerül elő, amikor már úgy gondolják, nincs más megoldás. A kettő közötti szakaszban még rengeteg lépcsőfok van: titkosszolgálati beavatkozásoktól kezdve az adott országban lévő politikai vagy civil szervezetek befolyásolásáig.

A szakértő magyarázata szerint utóbbit az USA nagyon célzottan csinálja. Az amerikai nemzetbiztonsági stratégia úgy rendelkezik, hogy ezeket a feladatokat a nagykövetségeknek kell tudni koordinálni, ugyanis nekik kell ismerniük a belső viszonyokat.

„Az USA abban bízik, hogy ahová demokráciát tud juttatni, ott az érdekei könnyebben érvényesülnek” – magyarázza Vukics, majd hozzáteszi, 22 ilyen vizsgált kísérletből azonban eddig csupán három lett eredményes. „A megfigyelések szerint az ilyen – például titkosszolgálati beavatkozások következtében létrehozott – rendszerváltozásokat sokszor polgárháborús állapotok követik. Azaz a demokráciaszint csökkent, annak ellenére, hogy demokráciát szerettek volna importálni” – szögezi le.

A szakértő arra is rávilágított: előfordul az is, hogy katonai diktatúrákat támogatnak, mert az jobban megfelelt az érdekeiknek.

„Itt, hazánkban ezek a szervezetek megpróbálják bebizonyítani, hogy átlátják a magyar folyamatokat, és tudják, mit kellene csinálni, és ha sikerülne meggyőzniük az USÁ-t, hogy még több és több támogatást és segítséget adjon a hatalomra jutásukhoz, akkor ők cserébe megpróbálják majd úgy képviselni az USA érdekeit, ahogy az nekik megfelel” – fogalmaz Vukics, aki szerint azonban ezek a szereplők gyakran túlértékelik saját magukat.

A szakértő Ukrajna és Spanyolország példáját említi, ahol szintén tetten érhető az amerikai befolyásolás. Azonban azt is hozzáteszi, hogy Oroszország sem jobb ennél, hiszen pont ugyanúgy alkalmazza ezeket az eszközöket – legutóbb például Montenegró vagy a Moldova esetében, ahol megpróbálta megakadályozni a nyugati közeledést – de ugyanúgy ott voltak Ukrajnában, Maliban és Szudánban is.

A szakértő magyarázat szerint abban az esetben, ha csak két irányból érkezik kísérlet, még könnyebben kezelhető a helyzet, de ha több irányból, az veszélyesebb.

Magyarország esetében sajnos több irányból érkezik befolyásolási kísérlet, hiszen van egy amerikai irány, de az oroszok és a törökök is szeretnék érvényesíteni az érdekeiket a térségben, ezen kívül pedig van egy önálló német gondolat és egy brüsszeli elképzelés is arról, hogy merre haladjunk” – magyarázza.

A szakértő kiemeli: Az USA Európában is mindent megtesz, hogy ellenőrizze a folyamatokat, és az európai országok azokat az intézkedéseket tegyék meg, amelyek nekik kedvezőek.

Objektum doboz

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Elolvasom a cikket