Az amerikaiak nem értesítették az iraki kormányt a katonai válaszcsapást megelőzően

MH/MTI
2024. február 6. kedd. 6:59

Vedant Patel a légicsapások részleteire vonatkozó kérdésre válaszul úgy fogalmazott, hogy „nem volt előzetes tájékoztatás”. Hozzátette, közvetlenül azt követően értesítették az irakiakat, hogy a katonai akció megtörtént. A szóvivő ezt azzal egészítette ki, hogy „Irak, mint minden ország a térségben, megértette, hogy válasz következik az katonáink halálát követően”.

Részletek említése nélkül megerősítette az elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó, Jake Sullivan hétvégi nyilatkozatát, miszerint további intézkedések is lesznek, és a légicsapás mindössze a kezdet volt.

Pat Ryder, a védelmi minisztérium szóvivője hétfőn nem válaszolt az iraki kormány tájékoztatására vonatkozó kérdésre, és csak annyit mondott, hogy Irak „értékes partner”.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője pénteken a légicsapásokat követően ugyanakkor még arról számolt be, hogy az Egyesült Államok „értesítette az iraki kormányt a légicsapásokat megelőzően”.

John Biden amerikai elnök vasárnap újságírói kérdésre igennel válaszolt arra, hogy a légicsapások hatékonyak-e abban, hogy elrettentsék a további akcióktól az iráni Forradalmi Gárda – külföldi különleges műveletekkel megbízott – Kudsz elitalakulatát és a vele kapcsolatban álló fegyveres csoportokat.

Különböző fegyveresek ugyanakkor szombaton, vasárnap és hétfőn is hajtottak végre támadásokat Szíria területén olyan katonai létesítmények ellen, ahol amerikai katonák állomásoznak. Az egyik fegyveres incidensben, egy dróntámadásban vasárnap este legkevesebb 6 kurd katona vesztette életét Szíriában egy katonai kiképző központban. Hétfőn szintén Szíriában rakétát lőttek ki egy katonai támogató létesítményre, ahol amerikai katonák tartózkodtak, de a támadásban senki nem sebesült meg, és károk sem keletkeztek.

Elolvasom a cikket