Mindene fekete és egy kész vagyon

Magyar Tibor
2024. február 8. csütörtök. 5:05

Fekete toll, bőr, hús és sötét vér. Olyan mintha egy kitalált állatról beszélnénk, de az Ayam Cemani egy ritka indonéziai csirkefajta valós, és egyre több országban lesz népszerű. Egy domináns génnel rendelkezik, amely hiperpigmentációt okoz, így a csirke többnyire fekete, beleértve a tollat, a csőrt és a belső szerveket is. A Cemani nagyon népszerű a kakasviadalokon Balin, mivel a combjukban sokkal több izom van, mint más csirkéében, ami azt eredményezi, hogy sokkal gyorsabbak is.

A fekete csirke az indonéziai Jáva szigetéről származik, és valószínűleg a 12. század óta használják vallási és misztikus célokra. Ázsiában mágikus erőt tulajdonítanak a fekete húsnak, különleges rítus illeti meg az ilyen állat fogyasztását. Mélyvörös, majdnem fekete véréről úgy tartják, hogy szerencsét hoz, és a szellemek csemegéje, amely gazdagságot és hatalmat egyaránt jelez.

A fajtát holland gyarmati telepesek írták le, és először 1998-ban Jan Steverink holland tenyésztő hozta be Európába. Egyre több országban jelenik meg, és lesz kedvenc a fekete tyúk. Jelenleg ezt a csirkefajtát Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Szlovákiában, Svédországban, Olaszországban és a Cseh Köztársaságban tartják.

Csőrük, nyelvük, tarajuk és tolluk feketék, de még húsuk, csontjaik és szerveik is feketék vagy szürkék. A madarak fekete színe a szövetek túlzott pigmentálódása miatt alakul ki, amelyet a fibromelanosis nevű genetikai állapot okoz. A fibromelanosis néhány más fekete vagy kék bőrű csirkefajtánál is megtalálható, mint például a szilikát.

Objektum doboz

A kakasok súlya 2-2,5 kg, a tyúkoké 1,5-2 kg. A tyúkok színezett vagy krémszínű tojásokat tojnak, bár rosszul tojnak. A tojások átlagos tömege 45 gramm.

Tartásuk nem igényel túl nagy odafigyelést, eléggé „igénytelen” fajnak tartják. Nyugodt természetük mellé jó tűrőképesség társul, a meleget és a hideget is jól viselik. Viszont nagyon intelligensnek fajnak tartják őket. A számukra elkerített baromfiudvarból könnyen meg tudnak „lépni”, így alaposan meg kell tervezni a lakhatásukat.

Aki a tojások miatt tartaná, azok számára van egy rossz hírünk. Sok esetben hetente mindössze egy tojást tojik a tyúk.

Ára akár 2500 dollár is lehet, de Amerikában nem kell sokat kutakodnunk, hogy átszámítva egymillió forint fölötti árat is találjunk a különleges tyúk darabjáért.

Elolvasom a cikket