Irak elítélte a bagdadi dróncsapást

MH/MTI
2024. február 8. csütörtök. 14:24
Frissítve: 2024. február 8. 14:25

A szerda esti támadásban az egyik legerősebb, Iránhoz köthető iraki síita milícia, a Katáib Hezbollah egyik parancsnokát, Abu Bakr asz-Szádit és két tagját ölték meg.

„Ennek a fejleménynek a hatására a bagdadi kormánynak most már tényleg le kell állítania ennek a koalíciónak a küldetését, amely bizonytalanságot idéz elő, és félő, hogy válságok körforgásába taszítja Irakot” – mondta Jahja Raszúl, az iraki hadsereg szóvivője.

Felidézte, hogy a szerda esti dróncsapást egy lakónegyed kellős közepén hajtották végre, ami azt mutatja, hogy „nem voltak tekintettel a civil lakosok életére és a nemzetközi jog rendelkezéseire”.

Hozzátette: különösen aggasztó, hogy a koalíció rendszeresen eltér azoktól az indokoktól és céloktól, amelyek miatt eredetileg jelen van a térségben.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció azt követően jött létre, hogy 2014-ben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nagy területeket vont az ellenőrzése alá Irakban és Szíriában. Az Iszlám Állam legyőzése után Irak és az Egyesült Államok 2021-ben abban állapodott meg, hogy a koalíció nem harci feladatokat ellátva tevékenykedik tovább. Januárban Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök azt mondta, hamarosan egyeztetéseket kezdenek arról, hogy milyen ütemben zárják le a koalíció megbízatását Irakban.

Az utóbbi hetekben az amerikai hadsereg több csapást is végrehajtott szíriai és iraki célpontok ellen válaszul az Iránhoz köthető fegyveres csoportok támadásaira. Január 28-án három amerikai katona meghalt a Jordánia északkeleti részén, a szíriai határ közelében történt támadásban, amelynek elkövetőjeként az Irán-barát Iraki Iszlám Ellenállás nevű síita milíciaszövetség jelentkezett.

Elolvasom a cikket