Univerzumunk lassan elpárolog

A hollandiai Radbaud Egyetem kutatói elemezték Stephen Hawking fekete lyukakra vonatkozó elméletét, és arra a következtetésre jutottak, hogy az elpárolgásuk folyamata általánosabb és nemcsak a fekete lyukakra, hanem az egész Univerzumra alkalmazható. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a lyukak párolognak el idővel, hanem az univerzum más objektumai is, például a csillagok maradványai – írta a pravda.ru.

A Hawking-sugárzás jelenségét, amely azt a folyamatot írja le, amelynek során egy fekete lyuk eseményhorizontja közelében részecskepárok keletkeznek és megsemmisülnek, új elemzésnek vetették alá. A kutatók megállapították, hogy ezek a részecskepárok az eseményhorizonton kívül is létrejöhetnek, és nem feltétlenül annak közvetlen közelében – írja a Physical Review Letters.

Az új számítások kimutatták, hogy a gravitáció és a téridő görbülete kulcsszerepet játszik a sugárzásban, nem csak az eseményhorizont, ahogy azt korábban gondolták. Ez azt jelenti, hogy az Univerzumban minden nagy objektum, beleértve a csillagok maradványait is, lassan elpárolog az idő múlásával.

A folyamat azonban rendkívül lassú. Még egy olyan tömegű fekete lyuknak is, mint a Nap, több mint 1064 évbe telik, mire teljesen elpárolog.

Elolvasom a cikket