A horkolás hatással lehet az egészségére és a kapcsolatára is

A párkapcsolati gondok mellett a horkolók fizikai komplikációkat, mentális egészségügyi problémákat és nagymértékben romló alvásminőséget tapasztalhatnak. 2017-ben a „Hogyan lehet megszüntetni a horkolást?” volt az egyik legtöbbet guglizott egészségügyi kérdés. A probléma nem is új keletű, hiszen bizonyíték van arra, hogy a horkolás már az ókori egyiptomiakat is kínozta, mivel az egyik ajánlott „gyógymódjuk” a kakukkfű használata volt.

Manapság már többet tudunk erről az állapotról, és több megoldásunk is van, ahelyett, hogy egy fűszernövényrúddal hadonásznánk valaki előtt, hiszen arra senkinek sincs kakukkfűje.

Mi okozza a horkolást?

A horkolás az a karcos hang, amely akkor keletkezik, amikor a levegő a torokban lévő laza szövetek mellett áramlik el, rezgéseket okozva. Amikor az ember alszik, az orrjáratban és a torok hátsó részében lévő szövetek ellazulnak, és a nyelv beeshet a torok hátsó részébe, ami a légutak beszűkülését váltja ki, és turbulens levegőt hoz létre.
Számos különböző tényező növelheti a horkolás kockázatát, ezek közé tartozik: a dohányzás, az életkor, a testsúly, az alkohol, a nem és az alvási pozíció.

Hogyan lehet megállítani a horkolást?

A múltban az emberek borzalmas módszereket találtak ki, hogy megállítsák magukat (vagy a partnerüket) a horkolástól. Az egyik módszer, amely miatt a szakértők azt kiáltják, hogy „STOP, NEM, KÉRLEK, NEM!”, a száj leragasztása, mivel ez veszélyes lehet, ha alvási apnoéban szenvedsz, és nagyon kevés bizonyíték van arra, hogy működik.

Más módszerek kicsit tudományosabban alátámasztottak. Itt van néhány (nem az összes) közülük:

Különböző alvási pozíciók: A háton alvás horkolást okozhat, mivel a nyelv és a lágy szájpadlás összeeshet. Egyszerűen az oldalpozícióra váltás vagy egy speciális párna segíthet.

Orrcsíkok, tágítók vagy spray-k: Az orrdugulás is oka lehet a horkolásnak. A csíkok, tágítók és spray-k segítenek megnyitni az orrjáratot, így zavartalanabb légáramlást biztosítanak.

Szüntesse meg a dohányfüstöt: Bár a dohányzás és a horkolás közötti kölcsönhatás nem egyértelmű, a kettő között összefüggés van, és úgy gondolják, hogy a felső légutak irritációja és gyulladásos elváltozásai okozhatják a horkolást.
Állkapocscsont-előrehajtó készülékek (MAD): Ezek olyan fogászati eszközök, amelyek a szájba illeszkednek, és segítenek az alsó állkapcsot és a nyelvet előre mozgatni, ami több helyet biztosít a légzéshez és a horkolás megelőzéséhez.

Elolvasom a cikket