Így kellene aludnia az alvásszakértők szerint

Teljesen mindegy, milyen pozícióban alszik, a lényeg az, hogy az ágya kényelmes, az alvása pedig pihentető legyen. Ha rendszeresen hát-, nyak- vagy derékfájással ébred, érdemes elgondolkodnia azon, hogy valamit biztosan rosszul csinál, esetleg ideje lecserélnie a matracot.

A Happy Beds alvásszakértői szerint azonban a legtöbbször az okoz gondot, hogy helytelenül használjuk a párnáinkat.

Amennyiben azt gondolja, hogy a párna egyértelműen csak a feje alá való, téved. Fontos a nyak alátámasztása, de még fontosabb, hogy a testünk többi részeit is kényelmes pozícióba helyezzük. A szakértők arra biztatnak, hogy próbáljunk meg egy plusz párnát használni a lábaink között , ez a legjobb alvási pozíciót eredményezheti, és számos egészségügyi előnnyel járhat.

A Happy Beds alvásszakértői szerint, ha párnával támasztjuk alá térdeinket alvás közben, ezzel csökkentjük a hátfájást, megelőzhetjük az izomgörcsöket, javítjuk a vérkeringést. Amikor alszunk, a hátunkban lévő izmok elkezdenek ellazulni és gyógyulni, ezért hihetetlenül fontos, hogy alvás közben is gondoljunk a helyes testtartásra.

Mivel a világ lakosságának 23%-a szenved krónikus hátfájástól, ami az ágyban fekvéstől általában rosszabbodni szokott, ennek az egy dolognak a megváltoztatása nagyban segíthet.

Rex Isap, alvásszakértő és a Happy Beds vezérigazgatója elmagyarázza: „Amint bemászunk az ágyba, anélkül, hogy sokat gondolkodnánk rajta, felvesszük az általunk preferált alvási pozíciót, de nem vesszük észre, hogy amit kényelmesnek érzünk, az valójában többet árt nekünk, mint használ. Az alvás közbeni helytelen fekvés nagy probléma, amely a gerincet terhelő stressz miatt hatással van a testünkre.”

Kihangsúlyozta: „Ha párnát helyezünk a lábaink vagy a térdeink közé, az elősegítheti a jobb testtartást, így pihentetőbb alvást biztosít, támogatja az izmokat és a testünk összehangolását. Emellett enyhíti a derékra és a csípőre nehezedő nyomást, ezzel oldva az izomfeszültséget, ami segíthet azoknak, akik gyakran szenvednek fájdalomtól alvás közben.”

Ha ébredt már zsibbadt lábakkal, görcsökkel vagy szúró, bizsergő érzéssel a lábujjaiban, ennek oka valószínűleg a rossz vérkeringés, amelyet a a vena cava-ra (a szív és a hát felé vért szállító fő vénára) nehezedő nyomás eredményez. Ez is kiküszöbölhető a lábak közé helyezett párnával, ami segíti a véráramlást.

Ez az alvási módszer a terhes nők számára is ideális, akiknek esetleg nehezen megy a kényelmes fekvés. Rex Isap véleménye szerint „a terhes nők számára ez egy nagyszerű módja annak, hogy az alvás kényelmesebbé váljon ebben az időszakban”, tehermentesítve a gerincet és a csípő ízületeit.

Párnát helyezhet továbbá a háta mögé is, amikor lefekszik, így „egyenes” alvási pozíciót vehet fel, ami segíti az emésztést, és a gerincet a nyakat egy vonalban tartja. Azoknak is javasolt ez a testhelyzet, akik horkolnak, mivel az oldalt alvás megnyitja a légutakat.

Elolvasom a cikket