Gyarmatosítás előtti írásos emléket találtak a Húsvét-szigeteken

Ez a tábla a „rongorongo” írás néven ismert rejtélyes írásokat tartalmaz. Ami érdekes, hogy ez a tábla több mint kétszáz évvel megelőzi az európaiak szigetre érkezését.

A szakértők szerint ez a felfedezés megerősíti azt az elképzelést, hogy a rongorongo írás azon kevés írásrendszerek egyike lehet, amelyeket önállóan találtak ki. A fatábla három másik táblával együtt egy római gyűjtemény része.

Az elemzések szerint a fa 1493 és 1509 közötti időből származik. Ez a felfedezés jelentősen hátrébb tolja az idővonalat, tekintve, hogy az európaiak csak az 1720-as években tették be a lábukat a Húsvét-szigetre.

Silvia Ferrara, a tanulmány fő kutatója, az olaszországi Bolognai Egyetem nyelvi szakértője kifejtette, hogy az eredmények alátámasztják azt az elképzelést, hogy a rongorongo írást a Rapa Nui népe önállóan alkotta meg. Ez arra utal, hogy nem voltak hatással rájuk az európaiaktól esetleg látott írásmódok.

Objektum doboz

A rongorongo írás bonyolult szimbólumai nem hasonlítanak az európai betűkhöz. Ez még inkább alátámasztja azt az elméletet, hogy a nyelv saját maga jött létre.

Silvia Ferrara rámutatott, hogy történelmileg, amikor egy írásrendszert kölcsönöznek, az emberek hajlamosak szorosan ragaszkodni az eredetihez. Mivel a rongorongo írásjelek annyira eltérők, nagyon is lehetséges, hogy nem az európai írásrendszerekből vették át őket.

Három tábla radiokarbonos kormeghatározása

A Chile partjaitól mintegy 2800 kilométerre fekvő Rapa Nuit 1150 és 1280 között lakták emberek. Bár az európaiak már a 18. században elérték a szigetet, 1864-ig nem fordítottak figyelmet az egyedi, glifákon alapuló írásra.

Mára mindössze huszonhét, ezzel az írással készült fatárgy maradt fenn, amelyek közül már egyik sincs a szigeten. A katolikus misszionáriusok 1869-ben négy ilyen táblát vittek el Tahiti püspökének, aki végül Európába küldte őket – számolt be a Live Science.

Ferrara és csapata radiokarbonos kormeghatározást végzett a négy rongorongo táblából vett kis mintákon, amelyeket katolikus apácák egy csoportja Rómában tárolt. Elemzésükből kiderült, hogy a táblák közül három a 18. vagy 19. században kivágott fákból készült.

A negyedik tábla radiokarbonos dátuma szerint a 15. században kivágott fából készült. Ferrara kifejtette, hogy ez a felfedezés azt jelenti, hogy az írás már az európaiak Rapa Nuiba érkezése előtt is létezett.

Ferrara azonban hozzátette, hogy elképzelhető, hogy a jeleket egy „öreg fára” faragták, amelyet jóval azelőtt vágtak ki, hogy a rongorongo írást ráírták volna.

Elolvasom a cikket