Zelenszkij tanácsadójának testvére orosz állampolgár

Tavaly áprilisban számolt be először az ukrán média Vlagyimir Podoljak hollétéről, azt állítva, hogy az orosz katonai hírszerzés tisztje. A kérdés a héten ismét előkerült, miután kiderült: az ukrán hadsereg új főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij is orosz származású – írja az Oroszhirek.hu.

A volt orosz tisztviselő, Alfred Koch azt állította, hogy Podoljak bátyja „KGB-ezredes” volt. Zelenszkij tanácsadója erre azt mondta, nem tudja megerősíteni, hogy rokona és az orosz hírszerzés között bármilyen kapcsolat lenne.

„Azok az emberek, akik a Szovjetunióban úgy döntöttek, hogy egy másik országban élnek, és én nem kommunikálok velük, felelősnek kellene lennem értük?” – nyilatkozta Podoljak.

Hozzátette: „Nem fogok és nem is akarok más felnőttekért felelősséget vállalni, ahogyan Szirszkij, ahogyan sok más, a Szovjetunióban született ember.”

Szirszkijt a múlt héten nevezték ki a kijevi fegyveres erők élére, Valerij Zaluzsnij ukrán származású tábornok helyére. Az egykori szovjet tiszt 1991-ben esküdött fel Ukrajnának, bár szülei és testvérei a mai napig Oroszországban élnek.

A Lvivben született Podoljak ismert a nyilvános oroszellenes kijelentéseiről. Újságíróként dolgozott 2020-ig, amikor Andrij Jermak filmproducer, aki Zelenszkij kampányfőnöke, majd kabinetfőnöke lett, tanácsadónak szerződtette.

Elolvasom a cikket