Félmillió kongói menekült el az otthonából

A Kongói Demokratikus Köztársaságban százezrek laknak átmeneti táborokban a Kongó folyó áradása után. A riportban bemutatott Cyprien Seka és három kisgyermeke például egy Kinshasa külvárosában található katolikus templom területén él most. Ott 2400 embert zsúfolódott össze.

Az ország 26 tartományából tizenhatot érintett a természeti katasztrófa, melyben legalább 221 embert vesztette életét és tízezernél is több otthon rongálódott meg vagy pusztult el. A helyzetet súlyosbítja a maláriára és a tífusz.

Raphaël Tshimanga hidrológus, a Kinshasai Egyetemen munkatársa azt mondta: a nagyfokú erdőírtás is hozzájárult ahhoz, hogy ekkora lett a kár.

Kongó 2022-ben a második legmagasabb fakitermelési aránnyal rendelkezett a világon Brazília után, a Global Forest Watch szerint. Ez fokozza az árvizek kockázatát, mert nincs ami felfogja az esővizet.

A beszámoló szerint a Kongó-medencét, melynek összesen 83 millió lakója van, most további árvizek fenyegetik.

– Ami eddig történt, valószínűleg még rosszabb lesz… ami az elemzéseket illeti, beléptünk az esős időszakba, amikor valószínűleg több ilyen ritka eseményt fogunk látni – mondta Tshimanga.

Elolvasom a cikket