Gondolkozott már azon, hogyan hat az élelmiszerekre a fagyasztás?

Vajon mennyire változtatja meg az élelmiszerek tápértékét, ha lefagyasztjuk őket? Ez a kérdés valószínűleg a legtöbb háztartást érinti, hiszen a többségünk időre időre eltesz valamit – kész ételt, zöldséget, gyümölcsöt – a mélyhűtőbe. A válasz a Házi Patika cikkéből derült ki.

Az élelmiszerek lefagyasztása jó megoldás a tárolásukra, hiszen sokkal nehezebben romlanak meg. Ráadásulaz amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint a fagyasztóban történő tárolás során alig változik az ételek tápértéke.

Ugyanakkor Kristin Kirkpatrick dietetikus azt hangsúlyozta: egyes élelmiszerekben nő a tápanyagok biológiai hozzáférhetősége, ha fagyasztás előtt hőkezelésnek vetik alá őket, míg mások nyers állapotban tápanyagdúsabbak.

Viszont Kelsey Costa táplálkozási tanácsadó arra mutatott rá, hogy a fagyás közben keletkező jégkristályok lebonthatják a sejtfalakat, így kiolvadáskor bizonyos tápanyagok – például a C- és B-vitaminok – mennyisége enyhén csökkenhet.

Összességében a szakértők úgy vélik, más módszerekkel összehasonlítva más módszerekkel, a fagyasztással járunk a legjobban. Hiszen a fagyasztás lelassítja a vitaminvesztést.

Rahaf Al Bochi táplálkozási szakértő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a friss termékek a tápanyagok egy részét már elveszítik addigra, mire az élelmiszerboltokba kerülnek, miközben a fagyasztott gyümölcsöket és zöldségeket a betakarítás után néhány órával máris tartósítják gyorsfagyasztással, ami lehetővé teszi az érett alapanyagok tápanyagainak megőrzését.

Tehát, amit eleve mirelit termékként vásárolunk, akár még gazdagabb is lehet vitaminokban.

Elolvasom a cikket