Biden a republikánusokat okolja Avgyijivka elvesztéséért

A nyilatkozat beszámolt arról a telefonhívásról, amelyet Biden Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz intézett, hogy „hangsúlyozza az Egyesült Államok elkötelezettségét Ukrajna további támogatása mellett a brutális orosz invázió kétéves évfordulója előtt”.

Biden pénteken újságíróknak elismerte, hogy kormánya nem tud további lőszert biztosítani Ukrajnának a kongresszus jóváhagyása nélkül. Az amerikai képviselőház képviselőit is bírálta, amiért szabadságra mentek anélkül, hogy elfogadták volna a szenátus kétpárti törvényjavaslatát, amely összesen 95 milliárd dollárnyi támogatást tartalmaz Ukrajna, Izrael és Tajvan számára.

Nem fogom azt mondani, hogy pánik van, de valódi kérdésként vetődik fel, hogy az Egyesült Államok megbízható szövetséges-e? – mondta az elnök. „Itt az ideje, hogy feljebb lépjenek, nem gondolja? Kéthetes szabadságon ülni? Mit gondolnak? Istenem, ez bizarr” – tette hozzá.

A Fehér Ház azt követően után adta ki Biden legutóbbi nyilatkozatát, hogy Volodimir Zelenszkij a müncheni biztonsági konferencián tartott beszédében elismerte: az ukrán erők a súlyos veszteségek elkerülése érdekében visszavonultak Avgyijivkából a könyörtelen orosz támadások alatt. Az amerikai törvényhozókra célozva azt is közölte: „Kérem, mindenki emlékezzen arra, hogy a diktátorok nem mennek szabadságra”.

Avgyijivka 2014 óta forrongó terület, amikor konfliktus tört ki a helyi milíciák és a kijevi erők között a Donbasszban.

A kongresszusi republikánusok ragaszkodtak ahhoz, hogy az Ukrajnának nyújtott segélytörvényjavaslat tartalmazzon olyan intézkedéseket, amelyek az amerikai illegális bevándorlási válság kezelésére irányulnak. „A képviselőházi republikánusok már a megbeszélések kezdetétől fogva kristálytisztán kijelentették, hogy minden, úgynevezett nemzetbiztonsági kiegészítő törvénynek el kell ismernie, hogy a nemzetbiztonság a saját határainkon kezdődik” – mondta Mike Johnson, a képviselőház elnöke.

A Biden-kormányzat januárban megerősítette, hogy kifogyott az Ukrajnának szánt finanszírozásra szánt összegből, miután a korábban jóváhagyott 113 milliárd dolláros segélycsomagok kifutottak. Egyes republikánus törvényhozók azzal érveltek, hogy Biden csupán meghosszabbítja az ukrajnai vérontást és az amerikai adófizetők dollárjait pazarolja anélkül, hogy stratégiát kínálna a konfliktus befejezésére, tudatta az oroszhírek.hu.

Elolvasom a cikket