Úgy beszélt Berlinben az osztrák kancellár, mintha órákat vett volna Orbántól

Hétfő este Berlinben nem mindennapi munkavacsorát rántott egybe Olaf Scholz német kancellár: az Európai Unió jövőjének irányairól beszélgetett Charles Michel EU-tanácsi elnök kezdeményezésére a magyar, a görög, a belga, a litván, ciprusi és az osztrák kormányfővel. Karl Nehammer, Ausztria néppárti kancellárja a találkozóra igencsak erős napirendi pontokkal érkezett – számolt be a Mandiner.

Ausztria számára a találkozó tétje a leginkább „egy paradigmaváltás a migráció területén” – adta hírül előzetesen az osztrák kancellári hivatal. A kancellár aláhúzta: az európai menedékjogi rendszer „felmondta a szolgálatot, sezt a kontrollvesztést nem engedhetjük meg magunknak, mert a külső határok védelme az egész EU biztonságának kérdése”.

Ezért azt javasolja: az EU harmadik országokkal való együttműködésen keresztül biztosítsa, hogy az illegális migránsok el se induljanak Európa felé.

Az osztrák kancellár emellett arra is felszólította az Európai Uniót, hogy „váljon ismét azzá, amire alapították: gazdasági unióvá, amely békét és jólétet teremt a kontinensen, és globálisan versenyképessé tesz bennünket”. Hangsúlyozta: „Osztrák kancellárként azért fogok kiállni, hogy a biztonság kérdése minden tekintetben, úgy a külső és belső biztonság, mint a gazdasági biztonság tekintetében abszolút prioritás legyen”.

Ezért szerinte „a világban az EU versenyképességének erősítésére” van szükség, illetve arra, hog yaz Európai Unió „a nagy kérdésekre koncentráljon, és a kisebb ügyektől vonuljon vissza”, azaz ne vesszen el a bürokráciában.

Elolvasom a cikket