Visszafordítható a cukorbetegség?

A prediabétesz egy olyan stádium, amely megelőzi a 2-es típusú cukorbetegséget. Két szakasza van. A károsodott glikémiánál az éhgyomri vércukorszint 5,6 és 6,9 millimol/liter között mozog. Glükóztolerancia-problémák esetén ez az érték 7,8 és 11 millimol/liter között emelkedik.

Az inzulinrezisztenciában szenvedők száma 2021-ben félmilliárd, a 2-es típusúké pedig több mint 300 millió volt. A NATION 2013-ban Oroszországban végzett tanulmánya szerint a résztvevők 19,3 százalékánál találtak prediabéteszt, és 2045-re ez az arány további tízzel nőhet.

A kockázati tényezők közé tartozik az öröklődés, az elhízás és a 45 év feletti életkor. A pontos diagnózis felállításához laboratóriumi vizsgálatokra van szükség: éhgyomri vénás vércukorszint-vizsgálatra. Ennek szintje egészséges embernél 4,1 és 6,1 millimol/liter között változik. Az ennél magasabb értékek prediabéteszre vagy cukorbetegségre utalhatnak.

Az orosz adatok szerint az országban minden ötödik-hatodik embernek inzulinrezisztenciája van, és minden tizenharmadik-tizennegyedik embernek cukorbetegsége. És sokan nincsenek tisztában a diagnózisukkal. Gyanút kelthet a túlsúly, látászavarok, bőrkiütések, magas vérnyomás, szívfájdalom vagy zsibbadás a lábakban.

Elolvasom a cikket