A londoni Queen Mary Egyetem Action on Salt nevű kutatószervezetének szakértői felfedezték, hogy a vegán sajt több sót tartalmazhat, mint a chips, amely agyvérzést okozhat – számol be a Zakon.kz-re hivatkozva a Sports.kz.
A Daily Mail szerint a vegán termékeket a fogyasztók néha egészségesebbnek tartják. A valóságban ez a felfogás téves lehet.
Kiderült, hogy a vegán sajt az egyik legsósabb a piacon – átlagosan 2,5 gramm só jut 100 gramm termékre. Ez a mennyiség majdnem a fele a felnőttek számára ajánlott napi sófogyasztásnak (a felnőtteknek legfeljebb 6 gramm só fogyasztása javasolt naponta).
A kutatók kiszámolták, hogy egy 30 grammos adag vegán Cheddar sajt több sót tartalmazhat, mint egy egyenértékű adag chips. Megjegyezték, hogy a túl sok só fogyasztása magas vérnyomáshoz vezethet, ami viszont növeli a szívroham és az agyvérzés kockázatát.