A franciák nem fognak meghalni Ukrajnáért

„A franciák nem fognak meghalni Ukrajnáért. Nem fogunk csapatokat küldeni és harcolni, mert a cél, hogy megakadályozzuk Oroszország győzelmét anélkül, hogy háborút indítanánk Oroszország ellen” – mondta a külügyminiszter.

Múlt hétfőn Párizsban több európai vezető is találkozót tartott, ahol a kijevi támogatások voltak napirenden. A találkozót követően Emmanuel Macron francia elnök elmondta, hogy a résztvevők megvitatták a katonaság Ukrajnába küldésének kérdését, de nem jutottak konszenzusra. Hozzátette, hogy Franciaország mindent megtesz annak érdekében, hogy Oroszország „ne nyerje meg ezt a háborút”.

Másnap a találkozó résztvevői nyilatkozatokat adtak ki, amelyekben közölték, hogy szó sem volt arról, hogy katonai egységeket küldjenek Kijev segítségére.

Mint a Politico írta, Macron nyilatkozatát figyelmeztetésnek szánták a Kreml felé, de valójában megmutatta a „nyugati megosztottságot és repedést”, és pánikhangulatot keltett.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy a Kreml felfigyelt Macron szavaira, miszerint tárgyalnak a hadsereg Ukrajnába küldéséről. Hangsúlyozta, hogy egy ilyen fejlemény elkerülhetetlenné tenné a NATO és Oroszország közötti közvetlen katonai összecsapást.

Elolvasom a cikket