Ezzel lehet megerősíteni az immunrendszerünket tabletták nélkül

Natalia Suslova táplálkozási szakértő szerint az immunrendszer fenntartásához kiegyensúlyozott étrendre van szükség. A fehérjéknek, zsíroknak és szénhidrátoknak egy tányéron kell lenniük. Az étrendben feltétlenül teljes értékű fehérjének kell lennie. Hiszen az immunrendszer olyan antitesteket képez, amelyek fehérje jellegűek.

A szakember szerint a szénhidrátokat sem szabad elhanyagolni. Hiszen ezek egész napra energiát adnak, és segítenek az immunrendszer jobb működésében:

„Nem szabad megfosztanunk magunkat a szénhidrátoktól. Ezek lehetnek aszalt gyümölcsök, bogyós gyümölcsök, teljes kiőrlésű zabkása, gyökérzöldségek, különféle zöldségek. A szénhidrátok bármilyen formája elengedhetetlen”.

A zsírok szintén fontos részét képezik minden ember étrendjének. De a táplálkozási szakértő megjegyzi – ahhoz, hogy az immunrendszer normális legyen, egészséges zsírokat kell fogyasztani: „Ez lehet zsíros hal: hering, makréla. Ez lehet még dióféle, avokádó, olívaolaj, vaj, kendermag, lenmag, tojás. A zsírok azért fontosak, mert általuk az immunrendszer megtanulja helyesen felismerni a vírusokat és a baktériumokat.”

Minden ember számára fontos, hogy azt is tudja, mi gyengítheti az immunrendszert – kiderült, hogy a tiltott termékek listáján két olyan élelmiszer szerepel, amelyet sokan kedvelnek. A szakértő szerint az immunrendszer javítása érdekében korlátozni kell a zsíros és főtt termékekből való étkezést.

Kerülni kell a gyorsételeket, köztük a sült ételeket, transzzsírokat tartalmazó termékeket, félkész termékeket, kenőanyagokat, margarinokat. Főzés közben például a palacsintába ne tegyünk margarint.

Bármilyen hasznos ételt használhatatlanná tehetünk és fordítva. Vegyük a burgonyát, készíthetünk belőle sült krumplit, vagy megsüthetjük héjában olívaolajjal. A sütés módja miatt az ételt vagy hasznossá, vagy károssá tesszük”.

Hozzátette azt is, hogy az immunrendszert egy káros szokás, mint például a dohányzás is gyengíti, ezért jobb, ha lemondunk az alkoholról és a cigarettáról.

A szakember arról is beszélt, hogy nem csak az ételek befolyásolják a jó immunitást. Sőt, az egyik legfontosabb tényező az alvás.

„Az alvás már az első pár órában megalapozza az életmódunkat. Az alvás programozza be a testünket egy olyan mintába, amely megszabja, hogyan működik a szervezet, hogyan éljen, hogyan éljen túl egy stresszhelyzetet, vagy hogyan kezelje az útjába kerülő vírusokat és baktériumokat. Ha figyelmen kívül hagyjuk az alvást, akkor minden más egészségügyi intézkedésünk teljesen haszontalan lesz. Az alvás ugyanis egy erőteljes immunmodulátor. Az immunrendszerrel végzett bármilyen munkát az alvás összehangolásával kell felépíteni.”

A szakember szerint egy ember egészséges alvásána tartson napi 7-8 órá át. A normális testműködéshez szükséges minimális alvásmennyiség 6 óra. Ha tehát nem tudja, hogyan erősíthetné az immunrendszerét, próbáljon meg rendszeresebben és kiegyensúlyozottabban aludni.

Elolvasom a cikket