Hihetetlen, gomba nőtt ki a békából

Az indiai Karnátaka államban az egyik tónál döbbenetes felfedezésre jutottak. A természetkutatók egy csoportja egy aranyhátú békán észlelte, hogy az állatnak egy apró gomba hajtott ki az oldalából – számol be minderről a CNN. Ilyen fajta jelenséget korábban soha nem dokumentáltak. Az eset előtt értetlenül állnak a tudósok.

„Amikor először megfigyeltem a békát a gombával, lenyűgözött és felkeltette az érdeklődésemet a látvány. Az volt a gondolatom, hogy dokumentáljam, mivel erről a jelenségről még soha nem hallottunk. Csak azt akartuk, hogy ez egy ritka eset legyen, és ne veszélyes jelenség a békára nézve” – mondta Lohit Y T, a folyók és vizes élőhelyek szakértője.

A Hylarana intermedia tudományos néven ismert faj bőségesen megtalálható India délnyugati Karnátaka és Kerala államaiban. A békák kicsik, legfeljebb 7,4 centiméter hosszúra nőnek.

Az eddigi információk szerint 2023 júniusában fedezték fel a kétéltűt, és nem gyűjtötték be, így sem a jelenség oka, sem a béka sorsa nem ismert.

A mikológusok a képek alapján azonosították a békából kinőtt gombát, amely a Mycena nemzetség része, egy olyan gombafajta, amely többnyire elhalt fák korhadó maradványain terem. A gomba szaprofita, tápanyagait jellemzően elhalt vagy bomló szerves anyagokból nyeri, de egy 2023-as tanulmány szerint a gomba élő növényeken is fejlődhet egy szimbiotikus kapcsolatban.

Alyssa Wetterau Kaganer, a Cornell Egyetem Állatorvosi Főiskola közegészségügyi és ökoszisztéma-egészségügyi tanszékének posztdoktorandusza lenyűgözőnek találta a felfedezést, amikor először látta a békáról szóló jelentést az oldalán gombával.

„A gombák dinamikus organizmusok, amelyek alkalmazkodnak a környezetük változásaihoz, és ha új potenciális gazdáknak vannak kitéve különböző környezetben vagy éghajlaton, olyan helyeken is növekedhetnek, amelyekre korábban nem számítottunk – mondta. – A békák gombás fertőzései nagyon gyakoriak, és ha a gomba „nagymértékben elszaporodik a bőrön, vagy befurakodik az állat testébe, akkor az állatban gombás betegség jelei jelentkezhetnek” – tette hozzá.

Sokféle gomba létezik, amely megfertőzheti a békákat, és lehetséges, hogy a gomba-béka kölcsönhatások még felfedezésre várnak. A gombás betegség jeleit mutató béka, például „a béka megváltozott viselkedése” vagy „bőrkárosodás, beleértve a fekélyesedést vagy daganatszerű csomókat”, olyan fertőzésben szenved, amely gyakran a fertőzött állatok közül legalább egy részének halálát okozhatja – mondta Kaganer.

Minden szokatlan, beleértve az ehhez hasonló gombásodást, aggodalomra ad okot a békafajok számára – mondta.

A vadon élő beteg állatoknak nagyon kicsi az esélyük a túlélésre. Nehéz észrevenni egy beteg állatot, mert gyorsan elpusztul vagy megeszik. Ezért az ilyesmi érdekes, és ezt a békák megfigyelésével és szűrésével kell követni – mondta Karthikeyan Vasudevan, az indiai telanganai Sejt- és Molekuláris Biológiai Központ Veszélyeztetett Fajok Megőrző Laboratóriumának vezető tudósa.

A tudós szerint az egyik lehetőség az, hogy a béka bőre alatt van egy kis darab fás törmelék, s miután a fa belekerült a bőrbe, kihajtott belőle egy gomba.

Elolvasom a cikket