Az FDA aggasztó problémákat talált Musk Neuralink állatkísérleti laboratóriumában

Az FDA ellenőrei 2023 júniusában látogatást tettek a vállalat kaliforniai állatkísérleti létesítményében, és számos problémát találtak az állatkísérleteikkel kapcsolatos nyilvántartások vezetésével és a minőségellenőrzéssel kapcsolatban – derül ki a Reuters által kizárólagosan látott ügynökségi jelentésből.

Az ellenőrök által kiemelt problémák közül a kísérletek során használt néhány olyan műszerre vonatkozott, amelyek kalibrálásáról nem volt feljegyzés. A laboratóriumot azzal is vádolták, hogy nem dokumentálta megfelelően a minőségellenőrzési eljárásait. Az ilyen jellegű problémák különösen fontosak, mivel az induló vállalkozás élő állatokkal dolgozik a kísérletek során.

A Neuralink küldetése egy agy-számítógép interfész kifejlesztése egy koponyába ültetett chip segítségével. Amellett, hogy a vállalat célja, hogy az emberek csak az elméjükkel irányíthassák az elektronikus eszközöket, az a nagyra törő ambíciója, hogy tudatunkat közvetlenül összekapcsolja az internet és a mesterséges intelligencia éterével.

Mint Musk sok más vállalkozása, munkájuk is rengeteg vitát váltott ki. A Reuters 2022 decemberében arról számolt be, hogy a Neuralink ellen szövetségi vizsgálat indult az állatok jólétének lehetséges megsértése miatt, miután a személyzet tagjai panaszkodtak, hogy kísérleteik felesleges szenvedést és halált okoznak.

A cég kísérletei során 2018 és 2022 között állítólag mintegy 1500 állatot öltek meg, köztük 280 juhot, sertést és majmot.

Musk 2023 szeptemberében azt állította, hogy „egyetlen majom sem halt meg a Neuralink implantátum következtében”, de a WIRED által megszerzett információ alapján számos makákó alanyon eutanáziát hajtottak végre, miután a szövődmények csúnya sorát szenvedték el, köztük „véres hasmenést, részleges bénulást és agyödémát”.

A majmok viselkedése megváltozott az implantátumok beültetése után, zavartak voltak, lehet szenvedtek is. Az egyik majom állítólag a padlóhoz nyomta a fejét, ami arra utalt, hogy szorong vagy beteg. A belső dokumentumok információi szerint a majmok reszketni kezdtek, amikor meglátták a laboratóriumi dolgozókat, amit „stresszreakcióként” írtak le.

Most, hogy a Neuralink áttért az embereken végzett kísérletekhez, a vállalatot az orvosi közösség kritikával illette, amiért nem felel meg a tudomány etikailag jó és szükséges normáinak.

A káosz közepette a Neuralink némi sikerről számolt be. Éppen a múlt hónapban jelentette be Musk, hogy valaki, aki megkapta az agyi implantátumát, képes volt egy számítógépes egérkurzort mozgatni pusztán a gondolatai segítségével.

Jelenleg is fogadnak jelentkezéseket emberi klinikai kísérletekre a honlapjukon. Valaki?

Elolvasom a cikket