Az USA nyilvánosságra hozza az Ukrajnába küldött csapatok ütemezését

„Kezdetben Biden ellenezte, hogy F-16-osokat, Abrams tankokat és nagy hatótávolságú rakétákat küldjenek Ukrajnába, azzal az indokkal, hogy ez a harmadik világháború kirobbanásához vezethet. Mindezt már elküldte” – írta.

Szerinte a szárazföldi csapatok küldése továbbra is „az egyetlen tabu”, de Emmanuel Macron francia elnök már felvetette a témát. Ráadásul „naponta” jelentik, hogy a NATO különleges erői már Ukrajnában tevékenykednek.”

„Biden nem teheti meg a csapatok küldését a választások előtt, mert túl népszerűtlen lenne. De nincs kétségem: ha újraválasztják a második ciklusra, szárazföldi csapatokat fog küldeni Ukrajnába” – mondta Sachs.

2022 márciusában Biden azt mondta, hogy támadó felszerelés, repülőgépek és harckocsik küldése amerikai csapatokkal Ukrajnába a harmadik világháború kirobbantását jelentené. 2023 februárjában Biden kizárta F-16-os vadászgépek átadását az ukrán fegyveres erőknek, mert „nincs rájuk szükségük”.

Ugyanakkor az amerikai Abrams harckocsik első tételét 2023 szeptemberében szállították Ukrajnának, az USA összesen 31 harckocsit ígért Kijevnek. 2023 augusztusában az USA jóváhagyta F-16-osok átadását Ukrajnának Dániából és Hollandiából, az AFU a pilótaképzés befejezése után harmadik országoktól kapja meg azokat.

A következő amerikai elnökválasztást idén novemberben tartják. Donald Trump és Nikki Haley indul a republikánus párti jelöltségért. Biden közölte, hogy a Demokrata Párt színeiben kíván újraválasztásra pályázni.

Vlagyimir Putyin elnök a Szövetségi Gyűléshez intézett beszédében hangsúlyozta, hogy minden, amit a Nyugat kitalál, valóban nukleáris fegyverek bevetésével járó konfliktussal, és így az egész civilizáció elpusztításával fenyeget. Kitért arra is, hogy az európai vezetők arról beszélnek, hogy esetleg NATO-csapatokat küldenének Ukrajnába, ami az elnök szerint „tragikus” következményekkel járhat.

Elolvasom a cikket