Csapatokat küldene Ukrajnába a cseh köztársasági elnök is

Csehország a támogatási formák kiterjesztését szorgalmazza, különös tekintettel külföldi csapatok esetleges jelenlétére Ukrajna területén – jelentette ki Petr Pavel cseh köztársasági elnök kedden Prágában, az Emmanuel Macron francia elnökkel közös sajtótájékoztatóján – számolt be az Rbc.ua hírportál cseh híradások alapján.

A Karpat.in.ua ennek kapcsán megjegyezte: Pavel hangsúlyozta: nem harci egységek küldéséről van szó, hanem a segítségnyújtás formáiról és „nem harci interakcióról”. „Az új utak keresése mellett vagyok, beleértve az esetleges ukrajnai jelenlétről szóló vita folytatását” – tette hozzá. „Ne korlátozzuk magunkat ott, ahol nem szükséges” – mutatott rá.

A cseh államfő szerint nincs különbség aközött, ha az ukrán katonákat nyugati oktatók képezik ki a hazájukban vagy közvetlenül Ukrajnában. „Ukrajna a támadás ellenére továbbra is szuverén ország. Az esetleges kiképző misszió nem sért semmilyen nemzetközi szabályt. Rajtunk múlik, milyen segítségnyújtási formát választunk” – mondta Petr Pavel.

Elolvasom a cikket