Tényleg igyunk kollagént a szebb bőrért?

Kaufmann Angéla
2024. március 7. csütörtök. 5:29

Mi az a kollagén?

Először is, mi is az a kollagén? Maga a kollagén egy különleges fehérje, amely számos fontos aminosavat tartalmaz: a szöveteket és a csontokat összetartó építőelemeket. Segít a bőr erősségének és rugalmasságának biztosításában, valamint serkenti a hialuronsav termelését.

Számos különböző típusú kollagén található a testben, a csontoktól és az izmoktól a hajig és a bőrig. A kutatások azt mutatják, hogy bizonyos formában felelősek bőrünk szerkezetéért és rugalmasságáért, de 25 éves korunk után évente hajlamosak vagyunk természetes készleteink körülbelül 1,5 százalékát elveszíteni. Sok tényező tovább lassíthatja kollagéntermelésünket, beleértve az öregedést, a dohányzást, a túlzott cukorszintet, az UV-sugarakat, a túlzott alkoholfogyasztást és a denaturált feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. A hosszú távú eredmények közé tartozik a lazább bőr és az apró ráncok.

Ezek a változások teljesen normálisak, és nem kell aggódni miattuk, de a vállalatok most kihasználják az idő előtti öregedéstől való jól megrögzött félelmünket, és elárasztják a piacot kollagénes italokkal.

Milyen előnyei vannak a kollagén ivásnak?

Mivel a kollagén kulcsfontosságú összetevője bőrünk szerkezetének és rugalmasságának, a márkák azt állítják, hogy a kollagén napi bevitele segít:

– a bőr teltségének javításán

– haj és köröm erősítésén

– a hidratáció fokozásán

– az első ráncok megjelenésének minimalizálásán

Egyre több laboratóriumi vizsgálat bizonyítja, hogy az italokban vagy étrend-kiegészítőkben található kollagénpeptidek javíthatják a bőr hidratáltságát és csökkenthetik a ráncokat saját kollagénhálózatunk megerősítésével. Valójában egy 2019-ben elvégzett független tanulmány azt találta, hogy a kollagén-kiegészítők ígéretesnek bizonyulnak a bőr rugalmasságának és a bőr kollagén sűrűségének javításában.

A nehéz bizonyíték

Az emésztési folyamat során a kollagén a bélben kisebb molekulákká, például peptidekké, majd aminosavakká bomlik le. Kevés bizonyíték van arra, hogy a teljes kollagén bevitele túléli az emésztést, majd a véráramban elég nagy mennyiségben eljut a bőrbe ahhoz, hogy bármilyen jelentős változást hozzon a bőr szerkezetében vagy funkciójában.

A helyi krémekkel ellentétben a bevitt kollagénnek nem lehet pontosan megmondani, hogy hova kerüljön, így nagy eséllyel azokat a területeket célozza meg, amelyeknek leginkább szükségük van rá, például a legyengült körmökre. Ráadásul a jó hírű kollagén formulák táplálkozási vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulhatnak általános jólétünkhöz.

Hogyan növelheti még a kollagénszintjét?

A kollagén fogyasztása nem az egyetlen módja annak, hogy növelje bőre teltségét: a helyi bőrápolók is segítséget nyújthatnak. Azonban nem feltétlenül a „kollagén” bőrápolásról beszélünk – ezek a termékek, akárcsak a lenyelhető testvéreik, nem hatékonyak, mivel a kollagénmolekulák túl nagyok ahhoz, hogy ténylegesen áthatoljanak a bőrgáton.

Ehelyett keressen alternatív összetevőket, amelyek támogatják a bőr természetes kollagéntermelésén dolgozó sejteket. Ilyen például a retiniod, a C-vitamin vagy egy kiegyensúlyozott étrend.

Elolvasom a cikket