Sok demenciás eset valójában a májbetegség rejtett formája lehet

A májat több dolog is károsíthatja, többek között az alkohol, a zsíros lerakódások és a hepatitiszvírusok. Ha a károsodás több éven keresztül folytatódik, a máj hegesedik (cirrózis néven ismert), és egy bizonyos ponton már nem képes ellátni egyik kritikus feladatát: a vér méregtelenítését. A méreganyagok (főként az ammónia) felhalmozódhatnak és bejuthatnak az agyba, zavarva az agyműködést. Ez a HE.

A HE nagyon enyhe és nehezen diagnosztizálható. A tünetek lehetnek olyanok, mint az alvásmintázat megváltozása vagy az ingerlékenység. Az állapot súlyosbodásával olyan tünetek jelentkeznek, mint a feledékenység, a tájékozódási zavar vagy a zavartság. Legsúlyosabb formájában kómát és halált okozhat.

Ha egyszer diagnosztizálták, kezelhető, kezdetben hashajtókkal, amelyek segítenek eltávolítani a bélben felhalmozódó ammóniát és más toxinokat. Ezt követi egy antibiotikummal (rifaximin) történő kezelés, amely elpusztítja a bélben lévő káros ammóniát termelő baktériumok egy részét. Ha nagyon súlyos, a HE akár májátültetésre is okot adhat.

A demencia az agyműködés hosszú távú károsodása által okozott állapot. Ezt leggyakrabban az agy vérellátásának csökkenése okozza, ami a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás miatt a kis erek károsodása miatt következik be (vaszkuláris demencia).

A demencia egyéb formái közé tartozik az Alzheimer-kór, amikor a lerakódások károsítják az agyat, ami a feledékenység és a zavartság tipikus tüneteit okozza.

Az új amerikai tanulmány a Veterán Egészségügyi Hivatal által tíz éven keresztül kezelt volt katonák orvosi kartonjait vizsgálta, akiknél legalább két alkalommal demenciát diagnosztizáltak.

Az elemzésbe több mint 175 000 embert vontak be. Ezek 10%-ának (18 390 embernek) a FIB-4 pontszáma (a májvéreredmények és az életkor alapján számított pontszám, amely a májkárosodás előrejelzésére használható) meghaladta a 3,25-öt (a máj hegesedésének diagnózisára elfogadott határérték).

A kutatók megállapították, hogy a magas FIB-4 pontszám gyakoribb volt a vírusos hepatitisben szenvedők és az erős alkoholfogyasztók – a májbetegség kockázati tényezői – körében.

A magas pontszám kevésbé volt valószínű azoknál, akik cukorbetegségben, magas vérnyomásban vagy vesebetegségben szenvedtek, ezek mind a demencia kockázati tényezői. Ez azt sugallja, hogy a magas FIB-4 pontszámmal rendelkező embereknél a tüneteket nem a demencia, hanem a HE okozta májbetegség okozhatja.

A kutatók a továbbiakban megerősítették ezeket az eredményeket azzal, hogy megvizsgálták a kórházukban demencia szempontjából vizsgált emberek egy külön csoportját, és hasonló eredményeket találtak: 9%-uknak magas FIB-4 pontszámot és potenciális cirrózist mutattak ki.

Ez a tanulmány azt sugallja, hogy a demenciával diagnosztizált emberek mintegy 10%-ának lehet, hogy a tünetek hátterében csendes májbetegség áll, és a HE okozza vagy hozzájárul a tünetekhez – ez fontos diagnózis, mivel a HE kezelhető.

Ez a tanulmány fontos új kutatási utat nyit meg. Felhívja a figyelmet a májbetegség ellenőrzésére a demencia általános tüneteivel rendelkező embereknél. Ez valószínűleg egyre nagyobb problémát jelent, mivel mind a demencia, mind a májzsugorodás aránya növekszik.

Elolvasom a cikket