A kivi pozitívan hat a hangulatunkra, méghozzá expressz üzemmódban!

Tamlin Conner professzor az Otagói Egyetemről elmondta: Nagyszerű, hogy az emberek tudatában vannak annak, hogy az étrendjükben végrehajtott apró változtatások, mint például egy kivi elfogyasztása, nagyban megváltoztathatják a mindennapi közérzetüket.

A kivi már néhány nap után javítja a hangulatot.

A C-vitamin részt vesz a neurotranszmitterek és peptidhormonok szintézisében, és számos enzim katalizátoraként működik, amelyek mindegyike elengedhetetlen az egészséges agyműködés, többek között a hangulat fenntartásához és elősegítéséhez. A kivi kiváló C-vitamin-forrás, amely fiatal férfiaknál dózisfüggően csökkentette a depresszió és az összes hangulatzavar tüneteit.

A legújabb vizsgálat célja az volt, hogy megértsék, milyen gyorsan javul a hangulat, ha C-vitamint viszünk be a szervezetbe – akár étrend-kiegészítőkön, akár gyümölcsökön és zöldségeken keresztül. A kísérletben résztvevők naponta C-vitamin-kiegészítőt, két kivi gyümölcsöt vagy placebót vettek be, majd okostelefonos kérdőívekkel értékelték vitalitásukat, hangulatukat, alvásminőségüket és fizikai aktivitásukat.

A kutatók megállapították, hogy a kiwi gyümölcs pótlása már négy nap alatt javította a vitalitást és a hangulatot, és 14-16 nap után érte el a csúcspontját. A hatás sokkal kifejezettebb volt, mint a C-vitamin-kiegészítés után, amely a 12. napig fokozatosan „enyhén” javította a hangulatot.

C-vitaminban gazdag gyümölcsök.

Dr. Ben Fletcher, az Otagói Egyetem munkatársa magyarázza: Ezen a tanulmányon keresztül láthatjuk, hogy az, hogy mit eszünk, viszonylag gyorsan befolyásolhatja a közérzetünket. Résztvevőink már eleve viszonylag jó mentális egészséggel rendelkeztek, így nem sok javítanivalójuk volt, mégis előnyökről számoltak be a kiwi gyümölcs vagy a C-vitamin beavatkozás hatására.

Bár a C-vitamin tabletták némi javulást mutattak a hangulatban, a gyümölcsöt fogyasztóknál sokkal nagyobb volt a jótékony hatás.

A kivi egy népszerű és nagyon különleges gyümölcs, amelyet kínai egresnek is neveznek. Húsuk lédús, zselés és barna vagy fekete magokban gazdag. A kivi jó C-vitamin-, K-vitamin-, kálium-, magnézium-, élelmi rost- és antioxidánsforrás. A kiwi jót tesz a bélrendszernek (az irritábilis bél szindróma székrekedésben szenvedőknek ajánlott), és a szívre is jótékony hatással van (vérnyomáscsökkentő és véralvadásgátló tulajdonságokkal rendelkezik). A kivi alacsony kalóriatartalmú gyümölcs, amelyet minden nap fogyaszthatunk – egészséges egyéneknél nincs negatív mellékhatása. A szakértők napi két érett gyümölcs fogyasztását javasolják.

Elolvasom a cikket