Tudja melyik brit királyi herceg lett ma 60 éves?

A király ebből az alkalomból a bátyját is beiktatta a Thistle-rendbe, Dame Sue Black antropológus professzorral, Helena Kennedy bárónővel és Skócia első fekete bőrű professzorával, Sir Geoff Palmerrel együtt. A rendbe – Skócia legmagasabb kitüntetésébe – való felvétel a király kizárólagos belátása szerint történik, és nem szükséges hozzá a miniszterelnök tanácsa.

„A herceg csatlakozik 16 lovaghoz és dámához, a királynőhöz [Camilla – a szerk.] , a királyi hercegnőhöz [Anne] és Rothesay hercegéhez [William] , mint a Thistle királyi lovagja, Skócia legmagasabb kitüntetésének birtokosa” – olvasható az erről szóló közleményben.

Edwardot 59. születésnapján nevezték ki Edinburgh hercegévé, és néhány nappal később a Holyroodhouse-palotában mutatkozott be először a címmel, amikor az Edinburgh hercegének díjátadóján fogadta a résztvevőket. Édesanyja, II. Erzsébet királynő (1926-2022) 55. születésnapján a Forfar grófja címet adományozta neki, ezzel is kiegészítve számos skót jótékonysági szervezetet támogató meccenatúráját. Mielőtt 1999-ben feleségül vette Sophie Rhys-Jones-t (59), Wessex grófja lett – ezt a címet jelenleg fia, James Mountbatten-Windsor (16) viseli.

Objektum doboz

A herceg legújabb címét egy nappal azután kapta, hogy könnyeit törölgetve hallgatta, amint felesége, Sophie hercegnő „a legjobb apának” és „a legszeretőbb férjnek” nevezte őt. Sophie, Edinburgh hercegnéje a Leedsben megrendezett közösségi sport- és rekreációs díjátadón azt mondta, hogy férje „soha nem keresi a bókokat magának – ezért hálás vagyok ezért a lehetőségért, hogy nyilvánosan ünnepelhetem és gratulálhatok neki”.

Sophie elmondta, hogy férje „annyira boldog és meghatott” volt, amikor a néhai királynő 2006-ban a Hagyományőrző Rend lovagjává avatta, és „ugyanilyen boldog és meghatott” volt, amikor Károly király tavaly Edinburgh hercegévé avatta.

Szombaton a Daily Mailnek adott ritka interjújában Edward azt mondta: „A mi szerepünk – a monarchia részeként – abban, hogy megpróbáljuk összehozni az embereket, ugyanolyan fontos, mint valaha, ha nem fontosabb ma”.

Edward herceg 1964. március 10-én született a Buckingham-palotában, Erzsébet királynő és Fülöp herceg (1921-2021) negyedik és utolsó gyermekeként. Nős, és fia mellett egy lánya van, Lady Louise Alice Elizabeth Mary Mountbatten-Windsor (20).

Elolvasom a cikket