Négy gyilkos kór, ami komoly problémát okozhat 2024-ben

A kanyaró világszerte visszatér, a szamárköhögés pedig szintén komoly problémákat okozhat – ez a retro-baktérium, amelyről sokan azt hitték, hogy már egy évszázaddal ezelőtt kioltották az oltással.

A kolera elleni oltásból is világszerte hiány van, sőt, egy szerencsétlen amerikai macskatulajdonosnál még bubópestis is előfordult.

„Nyugaton hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ezek a betegségek eltűntek” – mondta Tom Solomon professzor, a Pandemic Institute igazgatója a The Sun-nak.

„Azonban egyáltalán nem tűntek el, csak jó közegészségügyi intézkedésekkel tartják kordában őket” – teszi hozzá – életmentő intézkedésekkel, amelyek a szakértők figyelmeztetése szerint egyre inkább fogyatkoznak.

Íme az egyes baktériumokat, amelyek újra felbukkannak, és azt, hogy hol emelkedik az esetek száma.

1. Kanyaró

Tünetek:

Magas láz
Orrfolyás vagy orrdugulás
Tüsszögés
Köhögés
Vörös, fájó, könnyező szemek
Apró szürkésfehér foltok az arc belső oldalán.
Vöröses-barna foltos kiütés.

A világ egyik legfertőzőbb betegségének számító kanyaró megbetegedései az elmúlt évben több mint 3000 százalékkal nőttek Európában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2023 januárja és októbere között több mint 30 000 fertőzést jelentettek, ami jelentősen meghaladja a 2022 egészét tekintve mért 941 fertőzést.

A megugrásért a 2020 óta mind az 53 európai tagállamban csökkenő oltási lefedettséget okolják.

Angliában és Walesben október óta már legalább 650 ember kapta el a kanyarót, és több mint hárommillióan még mindig nem kaptak teljes oltást.

Tom professzor korábban azt nyilatkozta a Sunnak, hogy az Egyesült Királyságban akár 1500 gyermek is meghalhat az agyduzzanatot okozó kanyaró agyvelőgyulladás szövődményében, ha a jelenlegi járványt nem veszik komolyabban.

Az agyvelőgyulladás a kanyaró ritka szövődménye, amely akkor lép fel, amikor a vírus bejut az agyba.

2. Szamárköhögés

Tünetek:

Köhögés, hevesen és gyorsan, amíg az összes levegő el nem hagyja a tüdőt, és az ember kénytelen belélegezni, ami „huhogó” hangot okoz.
Tüsszentés
Orrváladékozás
Láz
Fájó, vizenyős szemek
Az ajkak, a nyelv és a körömágyak elkékülhetnek köhögési rohamok alatt.

E hónap elején a rettegett szamárköhögés, más néven a „100 napos köhögés” esetei 10 éves csúcsot értek el Angliában és Walesben.

A február 4-ig tartó héten összesen 412 brit betegedett meg az orvosilag pertussis néven ismert bakteriális fertőzésben.

Ez összesen 1416 szamárköhögésgyanús esetet jelent 2024 első öt hetében. Európában és Ázsiában is fennáll a megbetegedések kockázata.

„Néhány évente gyakran előfordulnak nagyobb szamárköhögés-járványok” – mondja Dr. Michael, ami általában a védőoltások beadásának csökkenése miatt következik be.

A kanyaró elleni oltáshoz hasonlóan a pertussis elleni védőoltások aránya is csökken az Egyesült Királyságban.

„A szamárköhögés nagyon kellemetlen fertőzés, különösen a csecsemőknél” – magyarázza Dr. Michael.

3. Kolera

Tünetek:

Heves, vizenyős hasmenés, amelyet néha „rizsvizes székletként” írnak le.
Hányás
Szomjúság
Lábgörcsök
Nyugtalanság vagy ingerlékenység

Az év eleje óta a trópusi betegség, a kolera megbetegedései is felbukkantak néhány nyaralóhelyen.

A WHO adatai szerint 2024-ben eddig csaknem 41 000 esetet jelentettek a halálos baktériumos fertőzésből, amely könyörtelen hasmenést okoz.

A széles körű járvány eddig 775 halálos áldozatot követelt 17 országban Amerikában, Délkelet-Ázsiában, a Földközi-tenger keleti részén és Afrikában.

A kolera terjedésének megfékezésére tett erőfeszítéseket a szájon át szedhető kolera elleni vakcinák kritikus hiánya hátráltatja – figyelmeztettek a tisztviselők.

Az egészségügyi felügyelet tavaly hármas fokozatú vészhelyzetnek minősítette a kolera globális kiújulását, ami a legmagasabb fokozatú minősítés.

„A kiszámíthatatlan és súlyos időjárási események, például az árvizek növekedése a vízben terjedő betegségek, köztük a kolera terjedését eredményezheti” – mondta dr. Michael.

A megbetegedések legnagyobb mértékű növekedésével idén Zambia és Zimbabwe küzd, ahol januárban 8300, illetve 6600 megbetegedést regisztráltak.

De olyan népszerű nyaralóhelyeken, mint Dél-Afrika és India, szintén előfordult a halálos baktériumfertőzés, amely szennyezett víz fogyasztásával és fertőzött ételek fogyasztásával terjed.

4. A bubópestis

Tünetek:

Láz
Fejfájás
Hidegrázás
Gyengeség és egy vagy több duzzadt, fájdalmas nyirokcsomó (úgynevezett buborékok).

A múlt hónapban az Egyesült Államokban, Oregonban jelentették a bubópestis – a szörnyű betegség, amely több tízmillió ember halálát okozta a középkori Európában – egy esetét.

A betegséget feltehetően egy házimacskától kapta a szerencsétlenül járt személy.

Az egészségügyi tisztviselők akkor azt mondták, hogy a közösségben élő többi emberre nézve „csekély a kockázat”.

„A pestis mindig is velünk volt, manapság ritkán okoz nagy járványokat” – mondta a Sun című lapnak Paul Hunter professzor, a Kelet-Angliai Egyetem (UEA) orvosprofesszora.

„De ha mégis, akkor általában azért, mert a fertőzés az emberekkel együtt élő állatokról terjedt el”.

Úgy tűnik, ez igaz számos, az Egyesült Államokban a közelmúltban történt esetre, amelyek többségét olyan embereknél jelentették, akik túl közel kerültek a prérikutyákhoz.

„A jövőben több esetet láthatunk, ha közelebb élünk az állatokhoz, és ha az éghajlatváltozás tovább súlyosbodik” – figyelmeztetett a professzor.

A betegség a modern orvostudomány segítségével könnyen kezelhető – de ha nem kezelik, a legtöbb fertőzött egy héten belül meghal.

Néhány más országban rendszeresen kitör a bubópestis a baktériumot hordozó állatok miatt.

Elolvasom a cikket