Akár arról van szó, hogy „hogyan lehet ragyogó bőrünk”, akár arról, hogy „együk ezeket a bizonyos ételeket, hogy elkerüljük a pattanásokat”, néha nem is tudjuk, hol kezdjük. Egy kifejezés viszont folyton felbukkan: a kollagén. De mi is pontosan az a kollagén, és hogyan lehet beilleszteni az étrendbe? Kyle Crowley, a Protein Works táplálkozási szakértője megosztott néhány tippet erre vonatkozóan.
Magára a „kollagén” szóra havonta 1 220 000 alkalommal keresnek rá. Ez elég nagy érdeklődés, nem igaz?
A kollagén egy olyan fehérjetípus, amely a sejtek és szövetek szerkezetét vagy vázát alkotja. Számos előnye van, többek között támogatja a csontokat, a bőrt, az izmokat és a test egyéb területeit.
A táplálkozási szakértő azt mondta: „A fehérje különösen népszerűvé vált a nők körében, akik javítani szeretnék bőrük egészségét, mivel a kor előrehaladtával a szervezet kevesebb kollagént termel, amely ráncok kialakulásához vezethet. Tanulmányok kimutatták, hogy a kollagén segíthet lassítani a bőr öregedését azáltal, hogy csökkenti a bőr kiszáradását, és ezáltal az általa okozott ráncokat.”
Csontleves: ha a csontlevesre gondolunk, levesek, mártások és szószok jutnak eszünkbe. A csontleves egy „egészségügyi” szuperétel. Crowley szerint: a csontleves az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer azok számára, akik növelni szeretnék a fehérjebevitelüket, és probiotikumokat szeretnének hozzáadni az étrendjükhöz, a húsleves egyik fő fehérjéje pedig a kollagén.
„A kollagén a csontokban, inakban és szalagokban található fehérje, így a húsleves főzése közben ezek a részek kollagénből származó zselatinná bomlanak le, amely segít a csontok általános egészségének megőrzésében.”
De ez még nem minden, mivel a csontlevesnek van egy másik előnye is: „A húsleves másik előnye a bélrendszer egészségére gyakorolt jótékony hatása, mivel probiotikumokat tartalmaz, amelyek a főtt csontokban lévő zselatinból visszamaradt, jótékony baktériumokkal segítenek a bélbélés újjáépítésében.”
Csirke: a csirke minden bizonnyal emberek milliói számára az legmegfelelőbb fehérje, mivel rengetegféleképpen elkészíthető.
Crowley szerint a csirke nagyszerű kollagénforrás, mivel a bőr és a kötőszövetek is sok fehérjét tartalmaznak. A baromfi gazdag forrása az étrendi kollagénnek, és könnyű módja annak, hogy fehérjét juttassunk az étrendünkbe, mivel ez egy gyakori hús, amelyet sokan fogyasztanak.
A másik étel, amelyről folyton azt halljuk, hogy többet kellene fogyasztanunk belőle, a hal.
„A hal nagyszerű kollagénforrás, de más élelmiszerekkel ellentétben tengeri kollagént tartalmaz” – mondta Crawley.
„A tengeri kollagén különösen öregedésgátló tulajdonságai miatt került reflektorfénybe, mivel a halak kollagénje akár másfélszer hatékonyabban szívódik fel a szervezetben, mint a szarvasmarhából, tehénből származó kollagén.”
Hozzátette: „A C-vitaminban gazdag élelmiszerek, mint a bogyós gyümölcsök, a fokhagyma, a leveles zöldek, a citrusfélék, a bab, a narancs, a paradicsom, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a diófélék kulcsfontosságúak ahhoz, hogy a szervezet jobban termeljen kollagént. Ezek az élelmiszerek segíthetnek a kollagéntermelés fokozásában, mivel a C-vitamin elősegíti a kollagénszintézist.”