Gondban a kiskerttulajdonosok

A jelentős időjárás-változás a természetet is megbolondítja, míg korábban megfelelő volt február végére, március elejére befejezni a gyümölcsfák metszését, idén felmelegedés hatására ez késő lett. Ráadásul az átlagosnál több csapadék miatt az ősszel felásott kertben a gyümölcsfákat nehezen lehetett a sáros talajon megközelíteni. A fák körül deszkákra állva metszettem, de felsőbb ágakat létra nélkül nem lehetett elérni.

A sáros talaj miatt félbemaradt a körtefa metszése

A sáros talaj miatt félbemaradt a körtefa metszése

Fotó: A szerző felvétele

Tavasszal nagyon fontos a fák „fürdetése” az úgynevezett lemosó permetezéssel. „A rezes lemosó kezeléseknek elsősorban akkor van jelentőségük, ha az ültetvényen ágrák, monília is jelen van, akkor ne hagyjuk ki semmiképp. Az olajos lemosó permetezéseket azokban a gyümölcsösökben javasolják, ahol pajzstetű, vértetű, takácsatka-fertőzés van. Az olaj ezeket a kártevőket befedi és megfullasztja. Mivel a gyümölcsösök fenológiája már előrehaladott, ezért az olajos készítményeknél csak nyári dózist javasoljuk” – olvashatjuk Nak.hu oldalon.

Ilyen negyvenévi kertészkedés óta nem fordult elő, hogy ez a fontos, kártevők elleni védekezés idén elmaradt, mert a lemosást metszés után, de rügyfakadás előtt szokták végezni, de ezt a hirtelen jött tavasz megakadályozta.

A tanulság, nem a hagyományokhoz kell ragaszkodni, hanem alkalmazkodni kell a megváltozott időjáráshoz. Mert emlékszem, volt olyan április eleje, amikor hó esett, s csak ezután lehetett például a rózsát metszeni.

De hol van már a múlt századi hó?

Elolvasom a cikket