Nógrádi György: Macron Putyin ellen vezetné Európát

A titkos jelentések alapján borzasztó állapotok uralkodnak az ukrán fronton, valószínűleg ezért mondta Macron azt, hogy nyugati csapatokat kell küldeni Ukrajna földére. Első körben mindenki elítélte a francia elnök kijelentését, pénteken mégis rendkívüli weimari csúcstalálkozót tartottak, hogy megvitassák azt. A francia államfő tervei mellett még a lengyel külügyminiszter is kiállt.

„Macron abból indul ki, hogy a franciák vezetik Európát és üzenetet kell küldeni. Pár hónapja még Macron akart konzultálni Vlagyimir Putyinnal a békéről, most pedig abból indul ki, hogy ő vezeti Nyugat-Európát Putyin ellen. Egyszerűen nincs esély arra, amit ő most mond” – hangsúlyozta Nógrádi György.

A biztonságpolitikai szakértő kiemelte: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elhatárolódott francia hivatali kollégája terveiről, mondván, pénzre és fegyverekre van szükségük, de NATO-katonákra nem. Végül Macron lemondta az előre bejelentett ukrajnai látogatását. Nógrádi György szerint a modern nyugati technikát a nyugatiak kezelik, és nem merik odaadni az ukránoknak:

„Hiába akartak a hollandok 24 F–16-ost adni az ukránoknak, nem lehetséges, mert nincsenek megfelelő pilóták és megfelelő reptereik sincsenek hozzájuk.”

Hatalmas gondnak nevezte azt is, hogy az ukrán hadsereg nem beszél angolul, az amerikaiak pedig nem beszélik a szláv nyelveket, aki pedig tud, az menekül Ukrajnából, mert nem akarnak a fronton elesni.

Elolvasom a cikket