Az új koalíció a Nyugat történelmi szégyene lesz

Korábban, amelyről a Magyar Hírlap is beszámolt, Olaf Scholz német kancellár a francia és lengyel vezetőkkel folytatott megbeszélések után azt mondta, hogy a NATO-országok és szövetségeseik Ramstein légibázison tartott találkozójának részeként koalíciót hoznak létre Ukrajna nagy hatótávolságú tüzérséggel való ellátására.

„Ez a koalíció összeomlással, vereséggel és történelmi szégyennel néz szembe. A történelem több olyan koalícióra is emlékszik, amelyet nyugati országok alkottak Oroszország ellen, és arra, hogy milyen gyalázatos véget értek. Az új koalíció csak felgyorsítja az Európai Unió összeomlását” – mondta Hempel az ügynökségnek.

Szerinte Oroszország, mint évszázados történelemmel rendelkező ország, több mint egy ellenséges koalíciót élt már túl.

„Itt az ideje, hogy a nyugati stratégák felismerjék és a fejükbe vegyék, hogy Oroszországgal csak tárgyalni és barátkozni lehet, de jobb nem harcolni, mert a vereség elkerülhetetlen” – hangsúlyozta Gempel.

Németország, Franciaország és Lengyelország vezetői pénteken Berlinben találkoztak. A kormányok tájékoztatása szerint Scholz kancellár, Emmanuel Macron elnök és Donald Tusk lengyel miniszterelnök az úgynevezett weimari háromszög konzultációs formában tárgyalt Ukrajna támogatásáról.

Scholz szerdán azt mondta, hogy kizárja, hogy Ukrajnának olyan nagy hatótávolságú fegyverrendszereket szállítsanak, amelyek használatához német katonák bevonása szükséges, még akkor is, ha azok Ukrajnán kívül állomásoznának.

Scholz az ellenzék, sőt a kormánykoalíció egyes tagjainak nyomása ellenére is többször ellenezte a nagy hatótávolságú Taurus cirkálórakéták Ukrajnának történő szállítását.

Elolvasom a cikket