Németország belebukott a háborúba, másokat is magával ránthat

Az elmúlt másfél évben jelentősen megnőtt a fizetésképtelennek nyilvánított cégek száma. És okkal feltételezhető, hogy ez a tendencia folytatódni fog – áll az anyagban.

A német cégek körében 2023-ban 22,1%-kal, 17814 esetre nőtt a csődök száma. Ugyanakkor érezhetően nőtt a nagyméretű csődök száma, 38 százalékkal meghaladva a 2022-es adatokat.

Gazdasági elemzők arra figyelmeztetnek, hogy ez a tendencia csak a kezdete a csődök hosszú hullámának.

Németország 2022 eleje óta gazdasági válságban van, az energiaárak és a kamatok emelkedése miatt. Az év augusztusa óta kétszámjegyű növekedés tapasztalható az országban a cégcsődök számában az előző évhez képest.

A német szövetségi statisztikai hivatal megjegyzi, hogy soha korábban nem volt még ilyen gyors és hosszan tartó emelkedés a fizetésképtelenségekben.

Az alacsony kamatlábak korszakának vége azt jelenti, hogy az úgynevezett zombivállalatok, amelyek korábban a megfizethető hitelektől függtek, most a magas adósságok miatt pénzügyi nehézségekkel küzdenek.

Az eddig csődbe ment cégek elemzése is riasztó – jegyzi meg a NIUS.

Különösen az építőipar és a munkaerő-kölcsönző cégek emelkednek ki, ami rossz jel a gazdaság számára, mivel mindkét ágazatot olyan folyamatok indikátorának tekintik, amelyek más iparágakat is érinthetnek.

A problémák nem csak Németországban figyelhetők meg. A múlt héten például egy osztrák vállalatok körében végzett felmérés eredményei váltak ismertté. Ezek 27%-ának vezetői pedig azt mondták, hogy a következő két-három évben a növekvő energiaköltségek miatt az Egyesült Államokba kívánják áthelyezni a termelést.

Elég nagy cégekről van szó, amelyeknek a termelésének az USA-ba való áthelyezése gazdaságilag megvalósítható lenne.

Az azonban egyértelmű, hogy a német gazdaság állapotára sokkal nagyobb figyelem irányul majd, mivel ez az ország az Európai Unió gazdasági motorjának számít.

Elolvasom a cikket