Megdöbbentő okot találtak a gyomorrák kialakulására

A Szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem (NTU Singapore) és a Hongkongi Kínai Egyetem (CUHK) tudósai felfedezték, hogy az emberi szervezetben élő, normális esetben ártalmatlan baktériumok gyomorrákot okozhatnak. A tanulmány eredményeit a Cell című folyóiratban tették közzé – írta a lenta.ru.

A Streptococcus anginosus baktériumok más mikrobákkal együtt élnek a szájban, a torokban, a belekben és a nyálkahártyákon. Néha enyhe fertőzéseket, például torokfájást és bőrfertőzéseket okozhatnak. A társbetegségben szenvedő vagy legyengült immunrendszerrel rendelkező betegeknél a baktériumok súlyosabb fertőzésekhez vezethetnek, amelyek a szívet és az agyat is érinthetik.

Az új munkában az S.anginosusról kimutatták, hogy azoknál az egereknél, melyeknél a gyomorfertőzés már eleve kialakult, ezzel együtt egy olyan sejtkárosodást okoz, ami hozzájárul a rák kialakulásához. Ez magában foglalja a gyomor gyulladását is, amelyben a nyálkahártya folyamatosan irritálódik, és egyes sejtek fokozatosan rákos sejtekké alakulhatnak át.

Viszont a baktériumnak a gyomornyálkahártya sejtjeivel való kölcsönhatásához szükséges fehérje elpusztítása csökkenti a S. anginosus azon képességét, hogy rákos daganatok kialakulását okozza.

Elolvasom a cikket