Használhatjuk tavalyi fényvédőinket?

Kaufmann Angéla
2024. március 20. szerda. 4:57

Ha a fényvédő vásárlásáról van szó, sok mindenre figyelnünk kell. Kezdetnek fizikai vagy kémiai formulát használjunk? Beltéren kell fényvédőt viselni? De miután megtanulta, hogy mire kell figyelnie a fényvédőknél, megtalálta a kívánt összetevőket, és eldöntötte, hogy melyik márka, összetétel és SPF-szint felel meg Önnek a legmegfelelőbbnek, több van még hátra, mint kétóránként felvinni és újra felvinni azt. Számos fényvédő alkalmazási hibával kell tisztában lenni, ezek egyike az, hogy nem tudja, hogy a fényvédő krém lejárt-e.

Lejár a fényvédő krém?

Dr. Marchbein bőrgyógyász szerint a fényvédő krém lejár. „Az ételekhez hasonlóan a fényvédők is megromolhatnak, és maguk az összetevők is „lejárnak” – mondja. És ahogy az összetevők megromlanak, a fényvédő tulajdonságok is kevésbé hatékonyak, ami veszélyezteti és komoly napkárosodás kockázatának teszi ki Önt.

Idővel az olyan hatóanyagokat tartalmazó kémiai fényvédők, mint az oxibenzon, oktinoxát, oktokrilén és oktizalát, oxidáción mennek keresztül – ez egy kémiai reakció, amely megváltoztatja az anyag összetételét, megváltoztatva a készítményt a tervezett állapottól és hatékonyságtól. A cink-oxid vagy titán-dioxid aktív összetevőit tartalmazó ásványi fényvédők idővel lebomlanak, csökkentve a fényvédő hatását.

Mennyi ideig jó egy fényvédő krém?

Általánosságban elmondható, hogy a fényvédőket úgy tervezték, hogy három évig megőrizzék eredeti szavatosságukat.

Hogyan állapítható meg, hogy a fényvédője lejárt?

Még ha ön nem is fényvédő szakértő, van néhány egyszerű módszer annak megállapítására, hogy a fényvédő krém lejárt-e. Íme, mire kell ügyelni:

Ellenőrizze a lejárati dátumot

A lejárati dátum egy egyszerű módja annak, hogy ellenőrizze, hány éves a fényvédő krém. A fényvédő krémet vény nélkül kapható gyógyszernek tekintik, és megadja a lejárati dátumot. Tehát a legtöbb terméken a lejárati idő az üveg vagy a csomagolódoboz tetején, oldalán vagy alján található. Ha nem, vagy lekopott, akkor a hároméves szabály érvényes.

Megjegyzendő, hogy a lejárati idő azt is feltételezi, hogy követte a tárolási utasításokat, ami azt jelenti, hogy a lejárati dátum nem pontos, ha a fényvédőt nem szabályozott hőmérsékletű helyen tárolta.

Ellenőrizze a szagot és a textúrát

Tapintási, szaglási és látási érzékünknek figyelmeztetnie kell arra, hogy jó ötlet-e tovább használni a fényvédőt. Dr. Marchbein elmagyarázza, hogy a vizes állag gyakran az első jele annak, hogy a fényvédő krém megromlott, mivel az összetevők szétválnak. A lejárt fényvédőnek lehet szaga, illetve enyhén sárgás árnyalatú lehet (ha az eredeti szín fehér volt), vagy szemcsésnek érezheti a textúrát.

Elolvasom a cikket